PARAMARIBO, 15 aug – Voor de burger met rund in het dieet breken goedkopere tijden aan. Dit is althans de verwachting van het ministerie van Landbouw Veeteelt & Visserij, LVV. Via een ‘public-private’ partnerschap met een importeur is een eerste partij van vijfhonderd koeien binnengehaald. De aankomst van de beesten per boot is voor het ministerie een bevestiging. De prijsstijgingen worden gekeerd.

Het is de eerste stap naar ingrijpen in de markt. “De Surinaamse veestapel kan nu rusten”, zegt LVV-topfunctionaris Edmund Rozenblad. De Braziliaanse koeien moeten de dringend nodige break bewerkstelligen. Hoewel, de direct belanghebbenden, de veeboeren, zijn opmerkelijk ontevreden. Hun angst is dat er nu minder gekocht zal worden. Volgens LVV is dit ook de bedoeling. De veestapel moet weer worden aangesterkt na grove inslacht de laatste jaren.

LVV wil zijn oude rol van stimulator weer oppakken. De importeur zal voorlopig om de drie maanden enkele honderden koeien importeren voor de slacht. Uiteindelijk zullen ook fokstieren worden binnengehaald. Het laatste gebeurde niet meer de laatste jaren. LVV wil de beesten inzetten voor het verruimen van de lokale veestapel. Volgens Rozenblad zal uiteindelijk ook de veeboer zich gelukkiger voelen. Voor het moment moet de consument maar lachen.

Dit bericht is afkomstig van Suriname | Waterkant.Net. Bekijk het oorspronkelijke bericht hier.