PARAMARIBO, 20 jun – President Desire Bouterse ziet af van deelname aan Rio+20. Bouterse is oververmoeid en moet rust houden. Hij wordt vervangen door vicepresident Robert Ameerali. Volgens minister Winston Lackin van Buitenlandse Zaken zal Suriname wel van zich laten horen. De onderhandelingen voor duurzame ontwikkeling verlopen weliswaar moeizaam.

De westerse landen willen nauwelijks toegeven en er zit weinig schot in. “We mogen tot nu toe niet tevreden zijn met wat is neergezet door de internationale gemeenschap”, zegt Lackin tegenover de Times of Suriname. De indruk is dat er nauwelijks waardering is voor het behoud van het regenwoud. Suriname maakt daar wel een punt van. Er zou meer op tafel gelegd mogen worden om de laatste restjes natuur te behouden.

Intussen hebben ook Surinaamse inheemsen van zich laten horen in Rio. Anders dan de regeringen, vinden zij dat ook cultuur aandacht verdient. “Culturele tradities zijn voor inheemsen heel belangrijk en niet in geld uit te drukken.”, zegt Jose Artist van de Vereniging van Inheemse Dorpshoofden, Vids. Cultuur moet erkend worden als ‘vierde dimensie.’ De grote uitdaging lijkt hoe in te spelen op het idee van een ‘greneconomie’, het nieuwe toverwoord van het westen

Dit bericht is afkomstig van Suriname | Waterkant.Net. Bekijk het oorspronkelijke bericht hier.