PARAMARIBO, 24 mei – Suriname lijdt gezichtsverlies als het Europees parlement werkelijk overgaat tot een boycot van de EU-ACP meeting in Paramaribo. Dit zegt parlementariër Ronny Asabina (BEP), die deel uitmaakt van het voorbereidingscomité. Een vergadering zonder de EU is onproductief. Het gaat dan juist om de partij die geld geeft voor projecten in de voormalige kolonies van de ACP-groep. Suriname had zich juist verheugd op de meeting.

De parlementariërs moeten in de laatste week van november bijeen komen. Een technische missie van de EU had in april al groen licht gegeven. Dus worden in Paramaribo druk voorbereidingen getroffen. “Als de vergadering doorgaat en de EU niet komt, hebben we een groot probleem, want zij hebben het geld”, zegt Asabina tegenover de Ware Tijd. Het is dan ook niet waarschijnlijk dat veel parlementariërs uit ACP-landen de zin zullen inzien van zo’n meeting.

De amnestiewet heeft uiteindelijk toch een harde weerslag. “Ik hoopte niet dat het zover zou komen. Kennelijk hebben de Nederlandse politici die de actie tegen de president zijn begonnen, hun collega’s zover kunnen krijgen niet naar Suriname te komen. Binnen de EU heeft Nederland een belangrijke stem. Hun politieke invloed is groot”, aldus Asabina. Zijn fractie stemde tegen de amnestiewet. Het resultaat was dat de BEP uit de coalitie werd gezet.

Dit bericht is afkomstig van Suriname | Waterkant.Net. Bekijk het oorspronkelijke bericht hier.