PARAMARIBO, 14 jun – “Dit kan zo niet doorgaan.” Dit zegt minister Edward Belfort van Justitie & Politie van de keuzes van sommige jongelui. “Het zijn professionals geworden in het roven.” De recente piek aan roofovervallen drukt iedereen weer eens met de neus op de feiten. De trieste afloop met vier doden door politiekogels doet er alleen maar een schepje bovenop. Het is tijd voor alternatieven.

Die zitten in de pijplijn. “Als je goud wil hebben, meld je aan”, zegt Belfort. De regering begint binnenkort een project. Via subsidies kunnen jongelui graafmachines en ander zwaar materieel aanschaffen. Ook krijgen ze een stuk land aangewezen om er te mijnen. Het project moet ook eventueel ontspoorde lui terug helpen, af van het heilloze pad. “Ik had al bij mijn aantreden opgeroepen op te houden”, zegt Belfort.

Kennelijk is er meer nodig dan een oproep alleen. Ook had Belfort erop aangedrongen dat door de politie gezochte jongelui zich aanmeldden. Daar mag dan lacherig om worden gedaan, “er hebben zich tot nog toe twee aangemeld. De rest is doorgegaan. We betreuren het verlies van mensenlevens. Maar we pakken zaken serieus aan, zodanig dat de rust terugkeert in de samenleving. Zonder rust is het land niet tot ontwikkeling te brengen.”

Dit bericht is afkomstig van Suriname | Waterkant.Net. Bekijk het oorspronkelijke bericht hier.