PARAMARIBO, 9 apr – De Johan Adolf Pengel luchthaven maakt deel uit van de ‘area of interest’, het stuk land dat toegekend wordt aan Iamgold. Dit zegt ex-president en parlementariër Ronald Venetiaan (Nieuw Front/NPS). De Canadese multinational heeft het speciale mijngebied bedongen in de aanstaande exploitatieovereenkomst met de regering. Venetiaan vraagt zich af wat er aan de hand is.

In de overeenkomst zou te veel toegegeven worden. Zoveel zelfs dat kennelijk niet is opgemerkt dat de Suriname’s enige internationale luchthaven ook ‘area of interest’ is. Deze term voor exclusief werkgebied biedt haast soevereine rechten. Zorgvuldigheid is dus geboden. “De vraag is of we als onafhankelijke republiek voor onze waardigheid kunnen aanvaarden dat onze enige internationale luchthaven in zo een gebied ligt”, zei Venetiaan in het parlement.

De oppositie en zeker de NPS vindt het allemaal veel te ver gaan. “De vraag is welke risico’s je moet aanvaarden voor het geld dat je erin stopt”, aldus Venetiaan. Suriname mag voor vijf en twintig procent deelnemen in de activiteiten van Iamgold. Eerder werd bekend dat bijna een half miljoen dollar nodig is om het aandelenpakket te kopen. Volgens de regering zal de komende twintig jaar minstens twee miljard dollar worden terug verdiend.

Dit bericht is afkomstig van Suriname | Waterkant.Net. Bekijk het oorspronkelijke bericht hier.