PARAMARIBO, 11 mei – De ‘verhalende historicus’ André Loor gaat de geschiedenis in als de eerste Surinamer die bij leven een gedenkteken krijgt. Een bronzen kopstuk van Loor prijkt voortaan fier bij het gebouw van het Nationaal Archief. “Het is beter iemand bij leven te eren, dan bloemen te brengen naar zijn graf”, zegt minister Soeharto Moestadja van Binnenlandse Zaken, Biza.

Loor (81) verdient het meer dan dubbel. Hele generaties hebben of thuis of in opleiding mogen tappen aan zijn encyclopedisch aandoende kennis. André Loor begon al in de jaren zestig met historische beschrijvingen op de televisie. “Onze André is waarlijk een binzondere zoon die deze eer verdient”, zei Moestadja bij de onthulling. Een betere plek dan het Nationaal Archief was dan ook niet denkbaar. “Het is de plaats waar geschiedschrijving wordt gestimuleerd.”

De historicus bracht er zelf ook veel tijd door. “Het archief is deel geweest van mijn leven”, zegt Loor. Het eerbetoon komt van de stichting Sranan Buru (Surinaamse buru of nakomelingen van Nederlandse kolonisten, red.) Loor, zelf ook afstammeling van kolonisten, is trots op zijn ‘eigen’ geschiedenis, zonder de context te negeren. “We zijn nu nakomelingen, Sranan buru. De kolonisten hebben hun misère gehad, zijn gebleven en hebben geholpen Suriname op te bouwen.”

Dit bericht is afkomstig van Suriname | Waterkant.Net. Bekijk het oorspronkelijke bericht hier.