PARAMARIBO/SAN JOSE, 5 jul – Een groep van ruim twintig gevangenen heeft met succes een mensenrechtencase aangespannen. Het Inter-Amerikaanse Hof voor Mensenrechten heeft de groep in het gelijk gesteld. Volgens groep onder leiding van Ruben Koempai wordt het beroep tegen hun eerste vonnis te lang uitgesteld.

Er zijn gevangenen bij die reeds tien jaar vastzitten zonder zicht op behandeling van hun zaak in hoger beroep. De groep verwacht nu een vlotte afhandeling. “OP het moment dat het hof een uitspraak heeft gedaan, is Suriname aan uitvoering gehouden. Elke nationale rechter is gebonden aan de uitlet die het Inter-Amerikaanse hof , omdat we dit hof ook hebben geaccepteerd als rechtsprekende instantie”, zegt advocaat Gerold Sewcharan tegenover de Ware Tijd.

Sewcharan maakte de zaak aanhangig bij het hof en verwacht nu snelle uitvoering in Suriname zelf. Advocaten en hun cliënten hebben zich vaker beklaagd over de trage procesloop. Volgens de justitiële autoriteiten is het een kwestie van overmacht. Het tekort aan rechters blijft voortwoekeren. Het is wel eens voorgekomen dat gevangenen onschuldig vast blijken te zitten. Maar dan heeft het al jaren geduurd voordat dit in hoger beroep is bewezen.

Dit bericht is afkomstig van Suriname | Waterkant.Net. Bekijk het oorspronkelijke bericht hier.