PARAMARIBO, 25 jul – “De OAS is een papieren tijger, nergens heeft ze succes geboekt. Ik verwacht niet veel van de missie.” Dit zegt ex-parlementsvoorzitter Emile Wijntuin. Hij ziet de missie die de regionale organisatie naar Suriname stuurt, dan ook niet veel uitrichten. Toch is de opdracht wel het luisteren naar de meningen over amnestie, waarheid en verzoening. Alleen deze volgorde klopt van geen kant.

Eerst amnestie verlenen om dan achter de waarheid te gaan is niet meer dan een slag in de lucht. Wijntuin vindt dat de strafzaak door moet gaan. Ook parlementariër Carl Breeveld (Doe) ziet dat zo. De OAS heeft dus in Paramaribo niets te zoeken. Het zal na de doorgevoerde amnestie nog moeilijker worden de waarheid te achterhalen. “Als je iemand eerst een cadeautje geeft, wat is dan de waarde van verklaringen die daarna worden afgelegd”, zegt Breeveld tegenover de Ware Tijd.

De OAS wil eerst de meningen in Paramaribo horen. Pas dan wordt besloten of er hulp komt bij het instellen van een waarheids- en verzoeningscommissie. Wijntuin ziet geen betekenisvolle rol weggelegd voor de in Washington gevestigde organisatie. De democratie is zo vaak straffeloos geschonden op het Amerikaanse continent. Een recent voorbeeld is de coup in Honduras in 2009. Een waarheidscommissie concludeerde dat er werkelijk een coup was gepleegd. Daar bleef het bij.

Dit bericht is afkomstig van Suriname | Waterkant.Net. Bekijk het oorspronkelijke bericht hier.