Surinaamse busbestuurder moet zich kleden

PARAMARIBO, 30 mei – Er komen strengere regels voor het openbaar vervoer. Het ministerie van Transport Communicatie & Toerisme, TCT, wil meer orde en discipline. Chauffeurs met bloot bovenlijf, in korte broek en jonger dan vijfentwintig jaar, het moet allemaal tot het verleden behoren. Minimaal twee jaar rijervaring is een vereiste. Bushoudersorganisatie PLO is niet bepaald treurig.

Het stuit al lang dat vooral de piepjonge buschauffeurs uit de band springen. “Een buschauffeur is een ondernemer, ik hoop dat met de invoer van de maatregelen rust komt in het rijgedrag”, zegt PLO-voorzitter John Mahadewsing tegenover de Ware Tijd . Het is het soort gedrag waar ook de politie al jaren problemen mee heeft. Rijden op loop- en fietspaden en het negeren van snelheidsbeperkingen zijn een flinke doorn in het oog. Maatregelen, zo die er al waren, haalden tot nog toe niets uit.

Ook de luide muziek in de bussen is nu doelwit. Daar heeft het ministerie traditioneel de tanden op stuk gebeten. Er wordt nu strenger toezicht beloofd. De eerste doelgroep betreft de bussen op de routes PL en Lijn Zeven. Die zijn toevallig ook de meest beruchte als het aankomt op asociaal gedrag. Een zwak punt bij eerdere campagnes is steeds het uithoudingsvermogen geweest. Het controlewerk is ‘strenger’ gedurende korte tijd om dan uit te gaan als een kaars in de nacht.

Dit bericht is afkomstig van Suriname | Waterkant.Net. Bekijk het oorspronkelijke bericht hier.