PARAMARIBO, 16 jul – Agro Fair, promotor van duurzame landbouw, heeft een Surinaamse ananasplantage goed bevonden voor afzet in Europa. Het betreft typisch Surinaamse ananassoorten van de Inheemse gemeenschap Pierre Kondré, in Para. Het bedrijf Amea Cashew tekent voor de productie.

In Pierre Kondré staat ongeveer drie hectare aan stekelige ananasplanten. Veel voor Surinaamse begrippen. Ananas heeft tot nog toe niet echt getrokken als exportproduct. “Het is de bedoeling de zaken groots aan te pakken”, zegt directeur Wensley Perea van Amea Cashew tegenover de Times of Suriname. De drie hectare is maar een aanloop. Uiteindelijk moet ruim tweehonderd hectare worden bezaaid. Dat is goed voor zo’n twintig miljoen planten.

Behalve de Surinaamse rassen, zal ook de internationaal populaire MD2 worden geteeld. Ook andere Inheemse gemeenschapen zullen dan worden betrokken in het plan van Amea Cashew. De goedkeuring liep via het laboratorium van Celos. De testen gaan door om de gevolgen te meten van een veel grotere aanplant. Inheemse boeren zijn intussen getraind in het telen en verwerken van organische ananas. Uiteindelijk moet ook de verwerking tot pulp lokaal geschieden.

Dit bericht is afkomstig van Suriname | Waterkant.Net. Bekijk het oorspronkelijke bericht hier.