PARAMARIBO, 7 jun – Het wetsvoorstel over bloedvoorziening bevat te weinig veiligheidskleppen. Dit stelt het parlement kamerbreed. Volgens Theo Vishnudatt (Mega Combinatie/NDP) zijn er geen garanties voor de veiligheid van zowel donoren als ontvangers. Zonder aanpassingen zal het voorstel het waarschijnlijk niet halen.

De parlementariërs stellen de veiligheid principieel. “Het moet tenminste in de memorie van toelichting worden opgenomen. Anders zullen we de wet niet aannemen”, zegt Vishnudatt tegenover de Ware Tijd. het voorstel ligt al bij het parlement. De behandeling stuitte al eerder op dezelfde bezwaren. Volgens de kritiek wordt de deur wagenwijd opengelaten voor een commerciële inslag. Als bijvoorbeeld donoren geld krijgen voor hun bloed, zullen de risico’s toenemen.

Het parlement wil zwart op wit dat bloeddonororganisaties niet op winst gericht mogen zijn. In Suriname is de Bloedtransfusiedienst van het Rode Kruis de instantie. Het principe van solidariteit mag niet verwateren. “Mensen moeten bloed geven uit sociaal gevoel, niet om er rijk van te worden”, zegt Carl Breeveld van eenmansfractie Doe. Geld geven zal uiteindelijk ook meer risicogroepen aantrekken, zoals junks. De voorbeelden in het buitenland spreken voor zich.

Dit bericht is afkomstig van Suriname | Waterkant.Net. Bekijk het oorspronkelijke bericht hier.