PARAMARIBO, 6 sep – Het toerisme in Suriname ontbeert goed opgeleide krachten. Dit stelt onderzoeker Martin Panday na een enquête onder ruim zeshonderd werknemers in de sector. Nog geen honderd blijken een gerichte opleiding genoten te hebben. Het roer moet worden omgegooid, wil Suriname ooit beschikken over een bloeiende toeristenindustrie.

Het laatste is na zoveel jaren lippendienst een ver doel gebleven. Het gebrek aan goed opgeleide krachten is één van de oorzaken van de stagnerende groei. Dit gebrek werkt meteen in de praktijk door. Bij velen ontbreekt het aan discipline. Mensen komen laat aan het werk en blijken geen notie te hebben van hoe dat doorwerkt. “Sommige mensen weten niet wat discipline inhoudt. Dus moet eerst uitgelegd worden waarom het zo belangrijk is”, zegt Panday tegenover de Ware Tijd.

De enquête is een initiatief van het Suriname Hospitality & Tourism Training Center, SHTTC. Het centrum wil meer opleidingen aanbieden om de industrie een duw in de rug te geven. Dat was ook de bedoeling van de overheid en de EU, die het centrum financierden. De eerstvolgende opleiding is voor koks op hoger niveau. “We hebben tien jaar lang alleen met niveau één voor de kok gewerkt. Het is tijd dat we nu naar twee en drie gaan”, zegt SHTTC-voorzitter Rabin Boedha.

Dit bericht is afkomstig van Suriname | Waterkant.Net. Bekijk het oorspronkelijke bericht hier.