PARAMARIBO, 15 jul – De leider van Equatoriaal Guinee, Teodoro Obiang, is een man met een “visionaire geest.” Dit zei president Desiré Bouterse bij zijn terugkeer van het staatsbezoek aan het Afrikaanse land. Vijf dagen verblijf hebben genoeg inzicht opgeleverd om vol van bewondering en lof terug te keren. Onderwijs en het linken van bedrijven behoren tot de vastgestelde samenwerkingsgebieden.

Teams in beide landen zullen zich buigen over de kleine letters. Bouterse en Obiang zullen het verloop van de voorbereidingen zelf in de gaten houden. “Als de twee presidenten het karretje trekken kan het niet misgaan”, zegt Bouterse. Dit jaar nog is er in Paramaribo een conferentie van ondernemers uit beide landen. Er valt genoeg te bespreken over samenwerking “op basis van wat wij hebben en wat zij nodig hebben.”

Het is ook wat Obiang zelf ziet gebeuren. Er zou ruimte genoeg zijn voor een nauwe samenwerking. Het ‘visionaire’ zou hem vooral zitten in de grote projecten in Equatoriaal Guinee. Daar verrijst midden in de jungle een nieuwe stad. “Net zoals Brasilia.” Ook wordt energie ontwikkeld uit afvalstoffen om komende generaties te voorzien. Wat de energiesector in eigen land betreft, wil Bouterse meer betrokkenheid van de samenleving.

Hij is daarom voorstander van het verkopen van aandelen van staatsbedrijven. Staatsolie is zo’n bedrijf. Onlangs trokken parlementariërs aan de bel, omdat de regering van plan zou zijn het bedrijf te privatiseren. Bouterse ziet het meer als Surinamers het gevoel geven “dat Staatsolie van hen is.” De voorbereidingen zullen onder internationaal toezicht plaatsvinden. Volgens Bouterse moet dit een “onafhankelijk” verloop garanderen.

Dit bericht is afkomstig van Suriname | Waterkant.Net. Bekijk het oorspronkelijke bericht hier.