PARAMARIBO, 2 jul – President Desiré Bouterse is bereid Nederland zijn misdaden begaan tijdens de slavernijperiode, te vergeven. Het staatshoofd zei dit tijdens zijn toespraak op het Onafhankelijkheidsplein bij de afsluiting van honderd en vijftig jaar afschaffing slavernij. De aanwezige massa werd gevraagd om vergevingsgezind te zijn.

Er werd door een goed deel van het publiek met ‘ja’ geantwoord. De periode waarin de voorouders van zoveel Surinamers tot slaaf werden gemaakt, ligt immers ver in het verleden. ”Wij zijn nazaten, zij zijn nazaten. Laten we niet achterom kijken, maar juist vooruit gaan ”, riep Bouterse. ‘De kolonisator’ zou om vergeving hebben gevraagd en dat zou dan ook gegeven moeten worden. In welke vorm het vergeven moet geschieden, is nog niet duidelijk.

De bereidheid is wel vlot en nog wel voor Nederland in staat blijkt zijn excuses aan te bieden. Want dat is er na ruim tien jaar spijtbetuigingen, nog niet uit gekomen. Nazaten van de tot slaaf gemaakten in Nederland hebben intussen hun teleurstelling uitgesproken. Bouterse vindt vergeving gepast, omdat er anders geen ruimte is om een goede toekomst op te bouwen. Of alle nazaten in Suriname bereid zijn die richting op te gaan, zal dezelfde toekomst uitwijzen.

Dit bericht is afkomstig van Suriname | Waterkant.Net. Bekijk het oorspronkelijke bericht hier.