PARAMARIBO, 13 aug – Het plan om slachtvee te importeren gaat onverkort door. Dit zegt Edmund Rozenblad, topfunctionaris op het ministerie van Landbouw Veeteelt & Visserij, LVV. De eerste vijfhonderd koeien uit Brazilië worden binnenkort uitgeladen, ondanks recente ruige kritiek. De autoriteiten zien geen reden van het plan af te zien.

De eerste zorg is het tekort aan slachtvee. De zending uit Brazilië is waarschijnlijk niet de laatste. “Aan de hand van hoe de slachting verloopt, zal een besluit genomen worden over een volgende zending”, zegt Rozenblad tegenover de Ware Tijd. Veeboeren vinden het importeren overbodig. Er zou genoeg vee zijn en importeren zou het eigen aanbod de nek omdraaien. Bovendien is er altijd nog het gevaar van overdracht van ziektes.

Maar volgens LVV loopt de lokale veestapel groot gevaar. Door het tekort worden te veel wijfjesdieren geslacht. De dieren zijn ook nog veel te jong als ze worden aangeboden voor slacht. Het is juist nodig de veestapel weer op te bouwen en daar zijn genoeg koeien voor nodig. Volgens plan zullen de komende drie jaar regelmatig koeien worden geïmporteerd. Een particulier haalde onlangs al enkele honderden uit de Dominicaanse Republiek. Ooit was de veestapel groot genoeg voor export.

Dit bericht is afkomstig van Suriname | Waterkant.Net. Bekijk het oorspronkelijke bericht hier.