PARAMARIBO, 23 mrt – Het Bureau voor Openbare Gezondheidszorg, BOG, heeft een hotline ingesteld. Op het telefoonnummer kunnen gevallen van pneumonie of ernstige diarree worden doorgegeven. Goudzoekers worden aangemerkt als groep die extra in de gaten gehouden moet worden. Directe aanleiding is het uitbreken van een ‘mysterieuze’ ziekte in Maripasoela, in Frans Guyana. De afgelopen dagen vertonen zeker tien personen de symptomen.

Die symptomen kunnen variëren van diarree tot hoesten en ademhalingsproblemen. De patiënten zijn opgenomen in een Frans Guyanees ziekenhuis. Volgens niet bevestigde berichten zouden zeker vijf personen zijn overleden. Het BOG onderzoekt nog wat er van waar is. “Feit is dat mensen uit goudzoekerskampen zijn gevlucht naar Maripasoela en Paramaribo”, meldt het BOG. De kans bestaat dus dat de ziekten verspreid worden.

Met het alarmnummer worden burgers in staat gesteld te helpen bij het smoren van ziektekiemen. Er worden maatregelen getroffen om de verdere verspreiding tegen te gaan. Wie desondanks ziek wordt doet er goed aan zich te melden bij een dokter. Artsen die te maken krijgen met gevallen van pneumonie of ernstige diarree, vooral bij mensen uit het goudzoekermilieu, zouden dit moeten doorgeven aan de autoriteiten.

Dit bericht is afkomstig van Suriname | Waterkant.Net. Bekijk het oorspronkelijke bericht hier.