PARAMARIBO, 27 jun – Slachtoffers van ernstige misdrijven krijgen mogelijk een schadefonds ter beschikking. Minister Edward Belfort van Justitie & Politie ziet een dergelijk fonds wel zitten. Details zoals de hoogte van uitkeringen, moeten nog wel worden uitgewerkt. Slachtoffers moeten kunnen rekenen op steun bij materiële of immateriële schade.

Toch zijn er grenzen. Het idee om wat bij rovers wordt afgepakt, te besteden aan slachtoffers gaat weer iets te ver. “De mogelijkheid bestaat dat criminelen zich rancuneus gaan opstellen. Na het uitzitten van hun straf, zouden ze wraak kunnen nemen op slachtoffers aan wie de middelen zijn afgestaan”, zegt Belfort tegenover de Times of Suriname. Hoe geheim procedures ook mogen zijn, de kans op lekkage is er nu eenmaal.

Daarom zou het fonds volledig door de overheid betaald moeten worden. Belforts voorganger, Chandrikapersad Santokhi, had al een wetsvoorstel ingediend bij het parlement. Tot een serieuze behandeling van het wetsvoorstel Schadefonds Verkeers- en geweldsmisdrijven, is het nooit gekomen. Compensatie is tegenwoordig weer actueel. Het komt vaker voor dat burgers mishandeld worden bij onder meer inbraken.

Dit bericht is afkomstig van Suriname | Waterkant.Net. Bekijk het oorspronkelijke bericht hier.