PARAMARIBO, 12 sep – De Energiebedrijven Suriname, EBS, neemt deel in de planning over Arco Norte, een subregionaal energienetwerk. Er moet een regionaal energienetwerk komen. Het netwerk in Suriname wordt dan aangesloten op dat van Noord-Brazilië, Guyana en Frans Guyana.

Er wordt momenteel een multilaterale studie verricht naar de mogelijkheden. Met sponsoring van de Inter-Amerikaanse Ontwikkelingsbank wordt de nodige technologie beraamd. Ook worden de voorlopige routes in kaart gebracht van hoogspanningsleidingen en onderstations. Van Surinaamse zijde worden aardig wat uitdagingen gezien. Maar ook mogelijkheden. “Als Arco Norte komt, wordt de uitvoering van het Kabalebo-project interessant”, zegt EBS-topman Marcel Eindhoven tegenover de Ware Tijd.

Het oude energieproject werd in de jaren tachtig afgeblazen. Met behulp van een stuwdam in de Kabelebo rivier, in West-Surname, zou zo’n achthonderd Megawatt energie kunnen worden opgewekt. Dat is veel meer dan Suriname nodig heeft. Met een gedegen planning kan naar Brazilië geëxporteerd worden. Een transmissielijn vanaf het uiterste westen naar de oostgrens zou levering aan Frans Guyana mogelijk maken. “Als je waterkrachtcentrales verbindt, kun je de efficiëntie verhogen”, aldus Eindhoven.

Dit bericht is afkomstig van Suriname | Waterkant.Net. Bekijk het oorspronkelijke bericht hier.