PARAMARIBO/KLAASKREEK, 17 aug – Bewoners van het dorp Klaaskreek, in het district Brokopondo, balen van de Chinese aannemer Dalian. Arbeiders en management storen zich aan god noch gebod. Er wordt links en rechts met afval gesmeten. Smeerolie wordt zonder schroom gedumpt in de Suriname rivier.

Het stuk land waar het bedrijf zijn hoofdkwartier heeft staan, ziet er niet uit. Oude vrachtwagenbanden, asfalt en huisafval liggen overal verspreid. Het nabijgelegen Klaaskreek vreest voor de gezondheid van de ruim achthonderd dorpelingen. “We eisen dat de vervuiling van ons gebied onmiddellijk wordt gestopt en het terrein ook direct wordt opgeschoond”, zegt Rudy Vreden, inwoner van Klaaskreek, tegenover de Ware Tijd.

De nood is hoog. De bewoners merken de gevolgen van het asociaal gedrag. In het dorp heerst een ware vliegenplaag. Dat is al het geval sinds de Chinezen neerstreken enkele jaren terug. Klachten bij gezondheids- en milieuautoriteiten leverden tot nog toe niets op. Vreden vindt het welletjes en eist van de overheid dat die ingrijpt. Intussen hebben de autoriteiten beloofd een kijkje te zullen nemen. Het bedrijf zal zich moeten houden aan lokale wetgeving.

Dit bericht is afkomstig van Suriname | Waterkant.Net. Bekijk het oorspronkelijke bericht hier.