PARAMARIBO, 17 apr – Bauxietproducent Suralco ziet af van het plan een weg aan te leggen door naburige plantages. Het plan moest de verbinding garanderen tussen de raffinaderij te Paranam en de nieuwe mijn in het Nassaugebied. Het transport van gewonnen bauxiet zal nu grotendeels over de Surinamerivier verlopen. De plantage-eigenaren zijn boos.

Het gaat er niets eens om dat ze nu een zekere compensatie zullen mislopen. “Het zou Suralco sieren als zij hun beslissing persoonlijk aan iedere belanghebbende persoonlijk was meegedeeld”, zegt Humbert Belliot van plantage Ayo tegenover de Ware Tijd. De belangengroep van plantage-eigenaren is wel op de hoogte gesteld. Maar volgens Belliot zitten niet alle eigenaren er vertegenwoordigd. De groep heeft de afgelopen tijd onderhandelingen gevoerd met het bedrijf.

De onderhandelingen verliepen niet altijd even soepel. De belangengroep vond dat het bedrijf zijn plan wilde opdringen. Als alternatief werd een relatie voorgestaan van ‘ontwikkelingspartners’. De ontwikkeling van de plantages moest integraal deel zijn van het ontginningsplan voor Nassau. Met de veranderde inzichten bij Suralco komt dat allemaal op de helling. Het bedrijf wilde aanvankelijk al begin dit jaar tot een overeenkomst komen met de eigenaren.

Dit bericht is afkomstig van Suriname | Waterkant.Net. Bekijk het oorspronkelijke bericht hier.