PARAMARIBO- Suralco levert ook dit jaar traditiegetrouw een bijdrage aan het nationale componistenfestival Suripop. De prestigieuze Jules Chin A Foeng Trofee, die op 3 augustus tijdens de Suripop gala zal worden uitgereikt aan de winnende compositie, is ook dit jaar vervaardigd door Suralco. Het aluminium kunstvoorwerp is in zeven weken gemaakt door zes Suralco medewerkers van de afdeling Mechanical. Hiermee heeft Suralco de trofee zeventien keren achtereenvolgens geproduceerd.

Op dinsdag 24 juli overhandigde Richenel Betrouw (Master General Mechanic) – de ‘handmade’ trofee, glanzende en van een betoverende schoonheid – in het Hoekhuis aan de Waterkant aan de heer Henk van Vliet van de de Stichting ter Bevordering van Kunst en Kultuur in Suriname. De afdeling Mechanical waar Betrouw werkzaam is, zorgt al 30 jaar voor het fabriceren van de Suripop trofee. “Met erg veel liefde heb ik voor de derde keer mogen meehelpen vaardigen van de prachtige trofee”, aldus Richenel Betrouw. “ Ik heb nog vijf jaren te gaan voordat ik met pensioen mag, dus de komende twee Suripop’s help ik natuurlijk weer mee. Ook zorg ik ervoor dat mijn opvolgers goed worden ingewerkt”.

Henk van Vliet, de ondervoorzitter tevens publiciteitsman van Stichting ter Bevordering van Kunst en Cultuur in Suriname, heeft namens het Suripop stichtingsbestuur de trofee in ontvangt genomen. “Wij van het stichtingsbestuur zijn heel erg blij dat Suralco iedere twee jaar gestalte geeft bij het vervaardigen van het waardige unieke 100% Surinaamse kunstwerk. Dit kwaliteitsproduct past prima bij de doelstellingen van de stichting”, merkte Van Vliet op.

De trofee is vernoemd naar de kunstenaar Jules Chin A Foeng die kort vóór het eerste Suripop festival op jonge leeftijd overleed. Maar het ontwerp van het kunstwerk had hij toen al klaar. Om hem in eer te houden werd de trofee toen naar hem vernoemd. Het eerste Suripop festival vond plaats in november 1980 en vanaf toen heeft Suralco de trofee geproduceerd. Na drie jaren achtereen, vindt het componistenfestival vanaf 1982 tweejaarlijks plaats.

De heren van de afdeling Mechanical hebben gedurende zeven weken aan het eindproduct gewerkt. Het in vorm brengen gebeurt tegenwoordig via een computergestuurde draaibank. Maar alle poets, polijst en fijn werk wordt handmatig verricht. Het afdelingshoofd, Robbert Naipal, die ook aanwezig was bij de overhandiging, gaf aan dat de afgelopen zeven weken rekening is gehouden in de planning. De voorbereidingen zijn op tijd gedaan om dit kunstwerk op tijd af te krijgen. Zowel Naipal als Van Vliet danken alle zes Suralco medewerkers die aan de trofee hebben gewerkt voor het verrichten van een ‘well done job’. Deze zijn Richenel Betrouw, M. Atmowerdojo, J. Djotaroeno, R. Rambaran, W. Tanoelekson, E. Jubitana

Ruben Halfhuid, Suralco’s Managing Director, kon helaas niet aanwezig zijn bij de overdracht, maar verklapt nu al dat Suralco deze traditie zeker blijft voortzetten in de toekomst.

Dit bericht is afkomstig van GFC Nieuws. Bekijk het oorspronkelijke bericht hier.