PARAMARIBO – De Suralco heeft sinds het vorig weekeinde haar productie in ons land weer verlaagd van 3550 ton aluinaarde per dag naar 3150 ton per dag (TPD). Op dit moment zijn slechts drie van de vijf productie-eenheden operationeel. De AWA-plants van Alcoa, die allen op zware olie draaien zoals Suralco, hebben problemen met de fors gestegen productie-kosten en de lage aluminiumprijzen op de wereldmarkt.

De Alcoa is druk doende met een stringente evaluatie van haar activiteiten. Vorige week werd bekend, dat de multinational in het proces zit van het inperken van de aluminiumoxide capaciteit in de Atlantische regio van 531.000 ton per jaar naar 390.000 ton per jaar. Alcoa heeft nog niet aangegeven welke aluminiumoxide-smelterijen zullen sluiten, maar er wordt druk gespeculeerd dat mogelijk de aluinaarde raffinaderijen van Point Comfort in Texas en Suriname afgehakt zouden kunnen worden.

De in Pittsburgh gevestigde moedermaatschappij is al enige tijd bezig de operationele kosten te minimaliseren door middel van een hogere productiviteit, procesverbeteringen en vermindering van de vaste kosten. Een groot aantal contractarbeiders van de Suralco werden in januari 2012 al naar huis gestuurd.

Dit was het gevolg van de wereldwijde bezuinigingsmaatregelen van aluminiumproducent Alcoa die over het geheel met 12% wil inkrimpen. Volgens bepaalde bronnen wil de Suralco dit jaar nog de productie van aluinaarde verlagen naar uiteindelijk 2550 TPD, waardoor nog slechts twee productie-eenheden in bedrijf zullen zijn.

Dit bericht is afkomstig van GFC Nieuws. Bekijk het oorspronkelijke bericht hier.