Door een enorme serie aan uitbarstingen door supervulkanen is 200 miljoen jaar geleden de helft van alle soorten op aarde uitgeroeid.

Dat blijkt uit onderzoek gepubliceerd in Science Magazine. De gebeurtenis staat bekend als de Trias-Jura-extinctie, die nu 201.564.000 jaar geleden plaatsvond.

De uitbarstingen moeten een ‘absolute hel van een schouwspel’ zijn geweest, zegt mede-auteur Dennis Kent van de Columbia-universiteit. De resultaten van het onderzoek kunnen een historische parallel zijn met de huidige door de mens veroorzaakte opwarming van de aarde, stelt Kent.

“Het laat zien hoe een abrupte toename van koolstofdioxide sneller kan gaan dan het tempo waarmee kwetsbare soorten zich daarop kunnen aanpassen.”

De erupties zorgden ervoor dat de aarde, die destijds al zeer warm was, nog heter werd. Hierbij stierven planten en dieren, die plaats maakten voor met name dinosauriërs. Deze laatsten stierven vervolgens zo’n 65 miljoen jaar geleden uit, mogelijk ook door vulkaanuitbarstingen en meteorietinslagen.

Voor het onderzoek analyseerden de wetenschappers stukken steen uit Nova Scotia (Canada), Marokko en uit de buurt van New Jersey. Deze kwamen allen van een ooit samengevoegd continent. De uitbarstingen begonnen 200 miljoen jaar geleden in Marokko, 3000 jaar later gevolgd door erupties in Nova Scotia. In New Jersey vond 13000 jaar later iets soortgelijks plaats.

Afzettingen die ouder zijn dan de uitbarstingen bevatten fossielen van de Trias-tijd. In hogere lagen zijn die verdwenen. Onder de verdwenen soorten zijn aalachtige vissen, vroege krokodillen en drie hagedissen.

“Op bepaalde manieren lijkt het einde van die periode op vandaag de dag”, stelt hoofdonderzoeker Terrence Blackburn van het Massachusetts Institute of Technology.

“Veel inzicht in de toekomstige impact van verdubbeling van koolstofdioxide op de mondiale temperatuur, zuurheid van de oceanen en het leven op aarde kunnen verbeterd worden door geologisch onderzoek.”

(nu.nl)

Dit bericht is afkomstig van GFC Nieuws. Bekijk het oorspronkelijke bericht hier.