Live nieuws en radio streams uit Suriname!


Home » Surinaams nieuws » Stutgard praat over zuurzak en vegetarisme

Stutgard praat over zuurzak en vegetarisme

De voedseltechnoloog Ricky Stutgard praat vandaag in zijn actualiteitenprogramma “Gezondheid: uw keuze” over “zuurzak de kankerkiller en vegetarisme: vis noch vlees”.
Vorige week waren er veel telefoontjes en sms’jes waardoor alleen het onderwerp: “De keerzijde van Chemotherapie” werd behandeld.
Stutgard zegt het tweede onderwerp zowel uit een voedings- als vanuit politieke optiek interessant te vinden. “Waarom maken anderen er een probleem van als iemand uit religieuze, morele dan wel ideologische overwegingen vis noch vlees willen nuttigen? Waarom mag je in de politiek geen eigen mening hebben? Waarom moet je om anderen te behagen koste wat het koste mogen of vis of vlees consumeren?”, zijn enkele punten die aan de orde komen.
Vegetarisme is de voedingswijze, waarbij men geen vlees, vis, en schaaldieren eet, of voedsel waarin deze voedingsmiddelen in zijn verwerkt.Bijproducten van geslachte dieren, zoals dierlijk stremsel en gelatine, worden ook uit de voeding weggelaten. Vegetarisch stremsel wordt wel toegestaan en dit wordt op het etiket vermeld.
In plaats van vlees en vis eet men plantaardig voedsel als fruit, groenten, granen, peulvruchten en noten, eventueel aangevuld met vegetarische dierlijke producten als zuivel, honing en eieren. Mensen kiezen voor een vegetarisch dieet uit ethische of religieuze overwegingen. Verder kan gezondheid een rol spelen in de overweging. De term vegetarisme is afgeleid van het Latijnse adjectief vegetus, wat “levendig, opgewekt, krachtig” betekent.
Zuurzak
In de afgelopen jaren verschenen diverse publicaties over de geneeskundige werking van de in Suriname bekende boomvrucht zuurzak. Zo werd aangegeven dat zuurzak in staat is verschillende kankersoorten te bestrijden, waaronder borst-, baarmoederhals-, darm-, prostaat, lever, long, alvleesklier- en lymfeklierkanker.
Er worden echter ook beschuldigingen gedaan, als zou de farmaceutische wereld al tientallen jaren op de hoogte zijn van de gezondheidseffecten van zuurzak, maar daar zij met deze kennis geen winst kunnen maken, wordt deze wetenschap doodgezwegen. In deze uitzending gaat de voedseltechnoloog wat dieper in op de vruchtboom zuurzak, de ‘kankerkiller’.