Live nieuws en radio streams uit Suriname!


Home » Surinaams nieuws » Studenten UvA lanceren website Anton de Kom

Studenten UvA lanceren website Anton de Kom

AMSTERDAM, 13 feb – Studenten van de master Publieksgeschiedenis lanceren een website over de schrijver en vrijheidsstrijder Anton de Kom, de ‘Surinaamse Multatuli’. Met de lancering trappen de UvA-studenten het herdenkingsjaar 2013 af, waarin 150 jaar afschaffing van de slavernij wordt gevierd. De Kom spreekt bij veel Nederlanders niet meer tot de verbeelding. Velen zijn vergeten wie hij was en dat Desi Bouterse hem gebruikte om zijn regime te legitimeren: Anton de Kom als pionier van de antikoloniale beweging en vader van het Surinaams nationalisme. De Koms nalatenschap is daarmee even veelbewogen en boeiend als zijn roerige leven zelf.

Tijdens zijn leven zagen sommigen in Anton de Kom een oproerkraaier en communist. Anderen een activist en verzetsheld die streed tegen kolonialisme, tirannie en onrecht. Zelf zag hij zich vooral als een schrijver, met als zijn grootste succes Wij slaven van Suriame. Dit is het eerste geschiedenisboek over Suriname dat door een Surinamer zelf is geschreven. Het kan gelezen worden als een aanklacht tegen de ongelijkheid tussen blanken en gekleurden die zowel tijdens als na de slavernij alom aanwezig was in Suriname.

Na De Koms dood eigenden verschillende groepen zich delen van zijn erfenis toe. Tegenstanders van Bouterse accepteerden niet dat hij De Kom gebruikte om zijn regime te legitimeren. De Kom had zich immers altijd tegen onderdrukking gekeerd. Dus zetten zij De Kom ook in als symbool voor hun strijd. De verschillende identiteiten en interpretaties van Anton de Kom staan centraal op de website.

Nog niet eerder hebben studenten Publieksgeschiedenis zelfstandig een website ontworpen en gebouwd. Publieksgeschiedenis is een master aan de Universiteit van Amsterdam waar studenten leren en onderzoeken hoe geschiedenis aantrekkelijk en toegankelijk kan worden gemaakt voor een breed publiek. U kunt de website bezoeken via www.antondekom.humanities.uva.nl.


Posted

in

by