door Furgel Hek

PARAMARIBO- Jermaine Ligeon, voorzitter van buurtcomité Santodorp (BucoSA), zegt aan de redactie van GFC Nieuws dat de regering menens is om binnen een week met een structurele oplossing te komen voor het waterprobleem van de bewoners van het ressort Santodorp. De president heeft opdracht gegeven aan het hoofd van de dienstwatervoorziening van het ministerie van Natuurlijke Hulpbronnen, om de Surinaams Waterleiding Maatschappij (SWM) te bewegen, een oplossing te brengen in de situatie van de mensen, zegt de voorzitter.

Ligeon is blij dat er eindelijk na jaren aan de weg getimmerd te hebben, het gebied Santodorp verlost wordt van deze situatie. “Daar het nu de grote droge tijd is, waren alle waterreservoirs van de bewoners leeg gelopen en er komt geen water meer uit de kraan”, zegt hij. Omdat de situatie niet meer vol te houden was, heeft hij de afgelopen week samen met enkele bewoners van dat gebied de pers uitgenodigd om zich te oriënteren in dat gebied. Nadat de beleidsmakers de situatie hebben gezien, hebben zij gelijk gereageerd, zegt Ligeon.

Marlon Oosterling, hoofd van de afdeling Dienstwatervoorziening (DND) van het ministerie van Natuurlijke Hulpbronnen, zegt aan GFC Nieuws, dat het gebied Santodorp niet een verzorgingsgebied is van DND; het ligt in handen van de SWM. DND heeft ruim tien jaar terug het gebied overgedragen aan SWM en zij moet dan ervoor zorgen dat er daar hoofdbuizen worden aangelegd. “Als diensthoofd van DND zal ik erop toezien dat SWM er werk van maakt”, klinkt het. Woensdag heeft Oosterling de werkers van van de afdeling erop uit gestuurd om poolshoogte van de situatie te nemen. “Nadat wij de situatie zagen, heb ik toen besloten per direct de mensen te voorzien van water. Zolang de mensen water nodig hebben, zullen wij ze blijven voorzien, tot dat SWM met een structurele oplossing is gekomen”.

Oosterling heeft per brief de onderdirecteur van de SWM in kennis gesteld van de situatie en heeft verzocht dat SWM zo spoedig mogelijk de waterafsluiter van de hoofdbuis openmaakt, zodat het water sneller naar het gebied kan gaan. Kort daarna heeft SWM gehoor gegeven aan de oproep van de bewoners en de Dienst Watervoorziening. SWM heeft in het weekend een onderzoek gepleegd om se situatie in kaart te brengen.

Oosterling zegt dat niet alleen Santodorp, maar ook andere gebieden zoals Weg naar Zee en Creola, die ook onder het verzorgingsgebied van SWM vallen, met hetzelfde probleem kampen. Onder meer te Weg naar Zee, Okrodam, Boletrie Hee en zijwegen zal DND zelf infrastructuur aanleggen, weet Oosterling. Hij wil aan de mensen meegeven dat zij geduld moeten betrachten en ze er ook bewust van moeten worden dat wanneer de hoofdbuizen zijn aangelegd, zij het niet doorsnijden of kapotmaken.

.

Dit bericht is afkomstig van GFC Nieuws. Bekijk het oorspronkelijke bericht hier.