Wijn en vettig eten gaan goed samen omdat ze aan tegenovergestelde uitersten van de tastzin in onze mond zitten.

Door de tegengestelde werking creëren ze samen een fijn mondgevoel, en dat kan ons helpen in het nastreven van een divers dieet. Dat schrijven onderzoekers maandag in Current Biology.

Dat dranken zoals thee en wijn goed bij eten passen was natuurlijk al bekend, maar omdat de ‘stroeve’ eigenschap van die dranken niet zo sterk is, dacht men lang dat dat geen rol in de verklaring daarvan kon spelen.

De onderzoekers bestudeerden daarom, door middel van proeftests, het effect van meerdere slokken van de stroeve component uit de drank. Ze kwamen tot de conclusie dat er een cumulatief effect in zit: elke slok thee of wijn maakt de mond een stukje stroever.

Dit stroeve werkt het gladde gevoel van het eten van vettig voedsel tegen. Het resultaat is een prettigere eetsensatie. Ook bewezen ze met de tests dat het idee van het ‘spoelen’ van de mond bij een maaltijd met deze balans te maken heeft.

Andere prettige combinaties zijn saladedressings, de stukjes gember bij sushi of de frisdrank bij het eten van burgers.

De onderzoekers vermoeden dat het opzoeken van deze combinaties – omdat ze belonend zijn – helpen bij het nastreven van een gevarieerd dieet, en dat dit soort gedrag tijdens de evolutie opgekomen is omdat erop geselecteerd is.

(nu.nl)

Dit bericht is afkomstig van GFC Nieuws. Bekijk het oorspronkelijke bericht hier.