PARAMARIBO, 9 mei – De strijd tegen amnestie en straffeloosheid is niet aan een tijdslimiet gebonden. Dit zegt voorzitter Wilgo Valies van het Comité voor Behoud van de Rechtsstaat. De tweede stille loop en de aanbieding van een petitie aan het parlement zijn slechts onderdeel. “We willen de democratische rechtsstaat continu beleven. We gaan door met deze strijd”, zei Valies tegen de demonstranten op het Kerkplein in Paramaribo.

De menigte, hoewel kleiner dan tijdens de eerste protestloop, toonde zich niet minder vastberaden. “We staan aan het begin van een heel moeilijke periode. U moet beschikbaar zijn”, zei Valies. Hij wil elf mei afwachten. Dan beslist de krijgsraad over het strafproces rond de Decembermoorden. “Waar we nu mee bezig zijn, is duidelijk. We willen niet dat het proces verstoord wordt”, zei vakbondsleider Robby Naarendorp. Wat verder over het protest gezegd wordt, is niet belangrijk.

Het zou hooguit aangemerkt kunnen worden als misleiding. “Het is fout als burgers die er een andere mening op na houden, staats- en volksvijanden worden genoemd. Wij hebben verstand en zijn in staat keuzes te maken, dat recht kan ons niet ontnomen worden”, aldus Naarendorp. De petitie is aangeboden aan de ondervoorzitter van het parlement, Ruth Wijdenbosch. Gevraagd wordt om intrekking van de amnestiewet “op zo kort mogelijke termijn.”

Dit bericht is afkomstig van Suriname | Waterkant.Net. Bekijk het oorspronkelijke bericht hier.