Live nieuws en radio streams uit Suriname!


Home » Surinaams nieuws » Stresseetbuiten aanpakken

Stresseetbuiten aanpakken

Ben jij een emo-eter, of duik je hand linea recta in een zak chips als je stresspeil stijgt? Een slot op de snoepkast kan een oplossing vormen. Nog efficiënter is het om het probleem bij de wortel aan te pakken. Deze vijf methodes reduceren je stresspeil.

1. Maak een ommetje

Volgens Australische diëtisten is dat zowat het simpelste wat je kan doen om eetbuien omwille van stress in de kiem te smoren. Ze noemt dergelijke ‘cravings’ het resultaat van een gewoonte, al speelt ook ons instinct een rol. Voedsel biedt immers troost.

Een wandeling kan je helpen om de vicieuze cirkel tussen die knoop in je maag en je drang naar zoet of zout te doorbreken. Bovendien haal je zo je endorfine – of geluksgevoel – uit iets anders dan chocolade. Zo’n wandelingetje hoeft niet lang te duren. Zelfs een ommetje van tien minuten helpt al om een buffer tegen stress te creëren en doet je ‘goed gevoel’-verbindingen aanmaken in je hersenen.

2. Gooi die smartphone aan de kant

Hoewel smartphones een vorm van afleiding lijken te vormen, brengen ze toch niet de nodige verstrooiing in tijden van stress. Een spelletje Candy Crush misschien wel ontspannend kan werken, maar die e-mails die blijven binnenkomen of sms’jes die je direct moet beantwoorden doen allerminst wonderen voor je stressniveau. Combineer je eindeloos gescrol op Facebook, Instagram of Pinterest met het eten van snacks, dan ben je bovendien meer geneigd om je te overeten.

De oplossing? Monitor hoe lang je precies al doelloos aan het scrollen bent en eet ‘mindfull’. Aka: zonder dat je de hele tijd op je toestel aan het tokkelen bent.

3. Stel de perfecte playlist samen

Eerder ontdekten Duitse wetenschappers al dat muziek – bij voorkeur van Mozart en Strauss – het stresspeil significant verlaagt, en ook je bloeddruk en hartslag merkbaar doet dalen. Maar het zou ook helpen om je van vet of suikerrijk voedsel weg te houden, aldus ander onderzoek. Het beste middel daarvoor is een zelf samengestelde lijst me lievelingsnummers die je steeds in een goed humeur brengen, of nieuwe muziek die je wil ontdekken. Op die manier is je brein immers even afgeleid.

4. Werk aan je nachtrust

Mogelijk is de verklaring voor je eetbuien te vinden in je bed. Een goede nachtrust beperkt de effecten van stress immers. Slaap je echter niet voldoende, dan zal je juist meer gaan eten om wakker te blijven én om je stress te verjagen.

5. Fiets naar het werk

Fietsen naar je werk maakt je niet alleen gezonder, het damt ook de stress in die je mogelijk later op de dag ervaart. Zij die naar hun werk pendelen op twee wielen voelen tijdens de eerste drie kwartier van hun shift een pak minder stress dan zij die de wagen of het openbaar vervoer nemen, suggereert een Canadese studie. En dat is belangrijk, aangezien de eerste helft van de dag de toon bleek te zetten voor de productiviteit die de werknemer de rest van de dag vertoonde, zo ontdekten dezelfde onderzoekers.