Live nieuws en radio streams uit Suriname!


Home » Surinaams nieuws » Streeft Guyana ons voorbij op gebied van hennepteelt?

Streeft Guyana ons voorbij op gebied van hennepteelt?

30 Oct, 07:00

Assembleelid Roché Hopkinson.

(Aangeboden)

Streeft Guyana ons voorbij op gebied van hennepteelt?Guyana is klaarwakker. Althans, het faciliteert ondernemers die klaarwakker zijn. Meer dan ooit zijn het met name onze Surinaamse ondernemers die de markt in Guyana overnemen. Enerzijds omdat zij in Suriname al een aanzienlijk marktaandeel hebben en hun vleugels nu regionaal uitspreiden. Anderzijds omdat regelgeving verder gevorderd is.

Binnen een maand tijd wist Dr. Tuhane Doerga van Guyana Hemp Association meer dan 200 handtekeningen te verzamelen voor een petitie voor de legalisatie van industriële hennepteelt in Guyana. De petitie werd afgelopen 20 oktober ingediend bij het parlement en verschijnt binnenkort op de agenda. Nu al kan de groep rekenen op ondersteuning van de minister van Business in Guyana.

Bij mijn inwijding in De Nationale Assemblee – mijn allereerste openbare speech – sprak ik over de potentie van hennep voor Suriname. Helaas had ik destijds niet de tijd om verder uit te weiden over de voordelen van deze plant, anders dan het benoemen van gezondheidstoepassingen van hennepolie voor diverse patiënten, waaronder mijn zusje.

Hennep is geen drug
Laat me beginnen met het grote verschil tussen de industriële hennep waarover ik het hier heb en marihuana, oftewel de versie die men rookt om ‘high’ te worden. Beide behoren tot de Cannabis Sative plantensoort. Waar marihuana echter ruim 30-60% THC (het onderdeel dat gerookt wordt) heeft, bevat hennep slechts 0.3% van dit bestanddeel.

De marihuana plant kan alleen gebruikt worden als genotsmiddel, maar de industriële hennepplant heeft meer dan 50,000 toepassingen op het gebied van voedsel, kleding, bouwmaterialen, cosmetica, bier, benzine en medicijnen.

Wist u bijvoorbeeld dat:
• Alles wat van hout, katoen of olie gemaakt is, vervangen kan worden door industriële hennep
• Hennepplanten vier keer zoveel CO2 opnemen dan bomen
• 1 hectare hennep aanplant vier keer zoveel papier oplevert dan bomen
• een van de eerste FORD auto’s gemaakt was van hennep plastic en reed op hennep ethanol
• de originele Levi Strauss Jeans gemaakt waren van hennep
• zelfs de eerste Gutenberg bijbel op hennep papier gedrukt was
• Japan een speciale hennepaanplant heeft om kleding voor de keizer te fabriceren

Ik hoor u al denken, die Hopkinson loopt een beetje hard van stapel.
Het tegendeel is waar. We lopen nu al achter!

In Amerika hebben reeds meer dan tien Staten hennep gelegaliseerd door in hun wetgeving op te nemen dat industriële hennep verschilt van marihuana. Meer dan zes Staten laten onderzoek en minimale productie van industriële hennep reeds toe. In Nederland zijn akkers in Groningen, Friesland en Drenthe vol geplant met hennep.
(Hier mag planten wel alleen met een vergunning voor onderzoek van de overheid, dat wel.)
Andere Europese landen als Hongarije, Duitsland, Engeland, Polen, Roemenië, Slovenië, Spanje en Zwitserland produceren hennepproducten zoals papier voor geld, cardboard, veeteeltvoeding én exporteren dit; ook naar de Verenigde Staten.

Hennep als groene industrie
Ik zie een uitgelezen mogelijkheid om ook in Suriname een nieuwe sector te ontwikkelen; volledig in lijn met de groene groei (Green Growth) strategie die de regering voorstaat. De wereldwijde vraag voor hennepvezels voor de ontwikkeling van producten stijgt exponentieel.

Suriname heeft ondertussen meer dan 50,000 hectare ongebruikte, vruchtbare grond. Op 1 hectare grond kunnen we per jaar ruim 74 ton hennepvezels oogsten. Daarnaast hebben we talloze uitgemijnde gebieden in Brokopondo en Sipaliwini. Had ik al gezegd dat hennep ook geschikt is om metalen zoals kwik uit de bodem op te nemen?

Met de begrotingsbehandelingen voor de deur lijkt de ontwikkeling van een hennep industrie een optie om te onderzoeken ter ontwikkeling van moderne, duurzame banen voor onze jeugd, de opzet van regionale onderzoeksinstituten en de creatie van industriële en medische producten.

Ministerieel besluit
Om industriële hennep in Suriname te legaliseren is er slechts een ministerieel besluit nodig van de minister van Justitie en Politie en de minister van Volksgezondheid waarbij industriële hennep definitief verwijderd wordt van de lijst van verboden middelen. Op zich moet dat geen probleem zijn, immers hebben we als lidland bij de Verenigde Naties ook al getekend voor de Single Convention on Narcotic Drugs (1961) die zegt dat hennep niet langer gezien wordt als drugs.

Zal Guyana ons voor zijn? Waarschijnlijk wel. Het buurland heeft immers al enkele stappen gemaakt qua informatievoorziening aan de samenleving over de opbrengsten en voordelen. Guyanese rijstboeren hebben gezien dat een overschakeling naar hennep ze tot 60 X meer zal opleveren. Ik hoop dat wij ook de kansen zien en onze eigen visie ontwikkelen met betrekking tot industriële hennepteelt.

Subh Divali,

Roché Hopkinson,
Lid van de Nationale Assemblee
(NDP-fractie)

Starnieuws