Live nieuws en radio streams uit Suriname!


Home » Surinaams nieuws » ‘Stoffen in alligatorbloed werken mogelijk als antibiotica’

‘Stoffen in alligatorbloed werken mogelijk als antibiotica’

Stoffen in het bloed van alligators zijn mogelijk geschikt als antibiotica, zo blijkt uit een nieuwe studie.

In het bloedplasma van krokodillen zitten vele tientallen zogenoemde antibacteriële peptiden.

Deze afweerstoffen zijn kunstmatig na te maken en kunnen bacterieën doden die ziektes veroorzaken bij mensen, zoals ontstekingen en huidinfecties.

Dat melden onderzoekers van de Amerikaanse George Mason Universiteit in het wetenschappelijk tijdschrift PLOS One.

Laboratorium

De wetenschappers slaagden erin om 45 antibacteriële peptiden te isoleren in bloed dat was afgetapt bij alligators. Van acht van deze stoffen maakten ze een synthethische versie in hun laboratorium, zodat ze de antimicrobiële eigenschappen van de peptides uitgebreid konden testen.

Het lukte de onderzoekers uiteindelijk om verschillende bacteriën te doden met de ‘alligator-antibiotica’. Ze roeiden bijvoorbeeld de bacterie E. coli uit, die blaasontsteking kan veroorzaken. Ook vertoonden de synthetische versies van de anti-stoffen van de alligators activiteit tegen Staphylococcus aureus, een bacterie die kan zorgen voor huidinfecties en voedselvergiftiging.

Voedselvergiftiging

Volgens hoofdonderzoeker Barney Bishop hebben alligators in de loop van de evolutie waarschijnlijk een sterke afweer opgebouwd tegen allerlei infecties. “Ze lopen vaak wonden op bij gevechten en herstellen daar meestal van zonder dat ze een infectie oplopen”, aldus de bioloog in het Britse tijdschrift New Scientist. “En dat terwijl de omgeving waarin ze leven verre van steriel is.”

De wetenschappers zijn van plan om in de toekomst ook de antifstoffen van andere krokodilachtigen te onderzoeken op antibacteriële stoffen.(nu.nl)