Live nieuws en radio streams uit Suriname!


Home » Surinaams nieuws » Stijging aantal dialysepatiënten baart zorgen

Stijging aantal dialysepatiënten baart zorgen

De stijging van het aantal dialysepatiënten baart zorgen. Er moet daarom nog veel aandacht worden besteed aan de primaire gezondheidszorg. “Nog vóór de ziekte zich aandient, moet je die als het ware aanpakken,” vindt Anwar Gafoerkhan, huisarts tevens belast met de dagelijkse medische begeleiding van dialysepatiënten bij het dialysecentrum Diapura.

Voor het ministerie van Volksgezondheid en huisartsen is hierbij een prominente rol weggelegd. Die zouden de bevolking en hun patiënten omstandiger moeten informeren over het belang van preventie.

“In de eerste lijn, daar moet het zwaar beginnen. Vanuit de overheid, met name het ministerie van Volksgezondheid, moet de bewustwording worden aangepakt. Ga een keer naar de dokter, ga een keer prikken, ga een keer je bloeddruk meten. En als je eenmaal zo’n aandoening hebt, ga vaker naar de dokter, wees strikt met je medicijnen. Ruim 80% van alle dialysegevallen is vanwege dezelfde aandoeningen: hoge bloeddruk en suikerziekte. Dat zijn dingen die je in het begin zó goed onder controle kan houden, dat je als patiënt nooit zo ver hoeft te komen dat je moet dialyseren”, betoogt Gafoerkhan.

Jaarlijks wordt op 13 maart Internationale Nierendag herdacht. Twee belangrijke factoren die uiteindelijk kunnen leiden tot nierfalen zijn hoge bloeddruk en diabetes. Wereldwijd behoren hoge bloeddruk (13%) en en een hoge bloedsuikerwaarde (6%) tot de belangrijkste doodsoorzaken. Zij staan samen met roken (9%), onvoldoende beweging en overgewicht op de lijst van belangrijkste risicofactoren voor het ontwikkelen van chronische ziekten zoals hartaandoeningen en kanker, stelt de Wereld Gezondheidsorganisatie (WHO) in haar rapport Global Health Risks.

Acht risicofactoren (alcoholgebruik, roken, hoge bloeddruk, overgewicht, hoge cholesterolwaarden, hoge suikerwaarden, onvoldoende fruit- en groente-inname en onvoldoende beweging zijn verantwoordelijk voor maar liefst 61% van alle overlijdens als gevolg van aandoeningen van hart en bloedvaten. Ook in Suriname zijn hart- en vaatziekten doodsoorzaak nummer één, terwijl diabetes de vijfde plek bezet als belangrijkste doodsoorzaak.

Gafoerkhan wordt dagelijks geconfronteerd met de gevolgen van een ongezond eet- en leefpatroon, resulterend in onder meer hoge bloeddruk en diabetes, die bij complicaties uiteindelijk leiden tot nierdialyse. Het verbaast hem daarom zeer dat er nog steeds mensen zijn die járen niet naar de dokter zijn geweest om een check-up te doen.

“Er is natuurlijk wel een probleem in Suriname op het gebied van hypertensie en diabetes en ik kan zeggen dat het in de meeste gevallen ligt aan de mentaliteit van de patiënten. Zij denken: ‘Ik voel niks, ik hoef niet naar de dokter. Ik begrijp niet waarom de dokter me zoveel medicijnen geeft. Ik moet dit alles slikken, gaat het niet juist me lever en mijn nieren aantasten?’ Dat hoor je vaak. Wat doen de mensen dan? Ze drinken maar een deel van de medicijnen. En blijven rondlopen met die hoge waarden voor bloeddruk en suiker, waardoor hun organen beschadigd raken. Ze komen wel herhalingsrecepten vragen, maar verschijnen zelf niet bij de dokter. Je moet echt individueel achter de patiënten aan zitten. En in de praktijk is dat haast onmogelijk met een poli van 2000 mensen.”

Als begeleidende arts bij Diapura is Gafoerkhan al twee jaar direct betrokken bij het dialysegebeuren. De duidelijke stijging van het aantal dialysepatiënten baart enerzijds zorgen, maar anderzijds is de arts er blij mee dat ook de kwaliteit van de dialysezorg verbetert. “We streven altijd naar perfectie. Je ziet in alles groei: de kwaliteit, de zorg, het personeel, het gaat wat dat betreft de goede kant op. We zijn nog niet waar we moeten zijn, want groei is altijd mogelijk: je leert je hele leven lang,” stelt hij. De toename van het aantal patiënten maakt dat zorgverleners vaker bij het dialysecentrum moeten zijn en vaker zaken op de voet moeten volgen. De groei, de inzet van het personeel en de optimale zorg heeft uiteindelijk geresulteerd in de ISO-certificering van Diapura.

“Tijdens de audit voor de certificering was ik druk bezig met de patiënten. Maar ik maakte me geen zorgen, omdat ik weet dat alles kwalitatief heel hoog staat bij ons. De certificering was voor mij een stukje formaliteit. Het is een bevestiging van iets wat we al jaren doen: die hoogwaardige kwalitatieve zorg geven aan de dialysepatiënten. We gaan tot het uiterste, het maximale. Méér dan dat kunnen we als mens niet,” aldus Gafhoerkhan.