PARAMARIBO, 26 jul – De grond waarop het openluchtmuseum Nieuw Amsterdam staat, wordt niet teruggegeven. Dit stelt de voorzitter van de stichting Openluchtmuseum Fort Nieuw Amsterdam, mr. Ben Halfhide. In een brief aan minister Ginmardo Kromosoeto van Ruimtelijke Ordening Grond & Bosbeheer, wordt de overdracht uitgelegd. De grond zou terecht zijn afgestaan.

Kort voor het aftreden van de vorige regering heerste een dreigende situatie. Er waren kapers op de kust en er werd geaasd op de grond. De stichting werd opgericht als een soort veilige haven. “We doen veel aan educatie en het museale gedeelte. Iedereen prijst het Fort Nieuw Amsterdam”, schrijft Halfhide. Het is dan ook terecht te suggereren dat er sprake is van corruptie. De bodem onder het museum is gered uit grijpgrage handen.

De Times of Suriname maakte eerder melding van de overdracht. Parlementariërs van coalitiepartij NDP schreeuwden moord en brand. Geëist werd dat die de grond onmiddellijk terug genomen werd. De minister zegt meer tijd nodig te hebben voor een grondig onderzoek. Volgens Halfhide is ‘terugnemen’ geen optie. De grondbeschikking, het document dat de overdracht regelt, is waterdicht. Het Fort Nieuw Amsterdam dateert uit de begintijd van de Nederlandse kolonisatie.

Dit bericht is afkomstig van Suriname | Waterkant.Net. Bekijk het oorspronkelijke bericht hier.