PARAMARIBO, 19 jun – En degelijk onderzoek naar de omstandigheden waaronder vier verdachten zijn doodgeschoten, is op zijn plaats. Dit stelt de Stichting 8 December 1982. In een rechtsstaat kan het niet anders. Met geweld vanwege de staat mag alleen maar omzichtig omgesprongen worden. Suriname moet toch geleerd hebben van het verleden.

Daar is immers acht december 1982. Toen was er een “dictatuur van systematische geweldpleging en zelfs moorden van burgers”, stelt stichtingsvoorzitter Sunil Oemrawsingh. Het is dan ook aan te raden “de vinger aan de pols te houden ter bescherming van burger- en politieke rechten.” Weliswaar is er het besef dat het Korps Politie Suriname een grote verantwoordelijkheid draagt. Criminaliteit moet bestreden worden als bedreiging van de samenleving.

De stichting gaat uit van geweldloosheid. Toch wordt voldoende begrepen dat “in een rechtsstaat, organen bij wet het geweldsmonopolie toegewezen krijgen en dat proportioneel kunnen toepassen.” De politie heeft alle steun als het aankomt op het garanderen van de openbare veiligheid. Daarom juist moet duidelijk zijn of het hanteren van geweld gepast is. De stichting ondersteunt daarom ook een oproep van nabestaanden om een onderzoek.

Dit bericht is afkomstig van Suriname | Waterkant.Net. Bekijk het oorspronkelijke bericht hier.