PARAMARIBO, 25 mei – De stichting 8 December 1982 vreest voor het einde van haar monument in het Fort Zeelandia. Het bestuurskabinet van president Desiré Bouterse is voornemens het hele complex in te pikken. Het plaatselijke museum moet er weg om plaats te maken voor culturele activiteiten. “Een regelrechte aanval “, zegt stichtingsvoorzitter Sunil Oemrawsingh.

Het monument staat in het fort waar op acht december 1982 vijftien mannen werden geëxecuteerd. Het betreft een plaquette met daarop de namen van de vijftien. Het kabinet moet weliswaar nog een definitief besluit nemen. Maar Oemrawsingh weet het nu al zeker: “Het nationaal monument Bastion Veere kan niet bestaan in een structuur met aan het hoofd de hoofdverantwoordelijke voor deze misdrijven tegen de menselijkheid.”

Het fort moet het cultureel centrum worden voor Carifesta, het Caribisch cultureel festival. “Het is vooralsnog een plan en het is mogelijk dat het na consultatie van de mensen niet doorgaat”, zegt Eugene van der San, directeur van het kabinet, tegenover de Ware Tijd. Hij vindt de ‘heisa’ voorbarig. Het plan behelst ook het waarborgen van ‘culturele en historische belangen.’ Oemrawsingh denkt er het zijne van: “Als het om cultuur ging, was het niet nodig het museum te onteigenen.”

Dit bericht is afkomstig van Suriname | Waterkant.Net. Bekijk het oorspronkelijke bericht hier.