PARAMARIBO, 7 aug – Hiv-geïnfecteerde vrouwen steriliseren zonder hun toestemming, mag niet. Dit stelt minister Michael Blokland van Volksgezondheid. Zulke vrouwen kan hooguit gewezen worden op de risico’s van een zwangerschap. Wel of niet steriliseren is een keus die de vrouw zelf moet maken. Toch wordt gezegd dat er artsen zijn die zonder toestemming aan de slag gaan.

Voor Volksgezondheid valt over de eigen integriteit niet te discussiëren. “De vrouwen moeten meewerken, je kan het nooit gedwongen uitvoeren”, zegt Blokland tegenover de Ware Tijd. Volgens NGO’s wil onethisch en zelfs illegaal gedrag vaker de kop opsteken. Vrouwen ontdekken pas achteraf dat ze niet meer zwanger kunnen raken. Overigens is het aantal zwangere vrouwen die positief reageren bij Hiv-testen, vrij zorgwekkend.

Volgens cijfers van het Bureau voor Openbare Gezondheidszorg, BOG, waren het er ruim tachtig in 2010. Tussen 2007 en 2009 werden ruim driehonderd bevallingen geregistreerd van geïnfecteerde vrouwen. Ruim tien procent was jonger dan twintig. Dertig van de toen geboren zuigelingen haalden het eerste levensjaar niet. Blokland ziet nog meer voorlichting als enige optie voor verandering. “Je hoopt dat er eens een ommekeer komt. Op een andere manier kan je het niet doen.”

Dit bericht is afkomstig van Suriname | Waterkant.Net. Bekijk het oorspronkelijke bericht hier.