Het steriliseren van honden en poezen heeft veel voordelen voor de eigenaren van deze dieren als voor dieren zelf. De Stichting Dierenbescherming Suriname (DBS), die op 3 maart aanstaande met haar 6e sterilisatieproject van start gaat, zegt dat sterilisatie van een hond/poes een eenmalige operatie is waarbij de hond/poes onvruchtbaar wordt gemaakt, en dus d’r leven lang geen pups/kittens meer krijgt.

Voor de hond en de baas levert dit veel voordelen op, zoals: geen loopsheid meer, en hierdoor geen reuen meer op het erf, geen anti-loops prik ieder half jaar, geen extra kosten voor het voeden en verzorgen van pups/kittens en op de lange termijn minder weggegooide nestjes, die (als de pups het overleven) zelf weer nestjes krijgen en zo het zwerfhondenprobleem in stand houden of zelfs vergroten.

Het 6e sterilisatieproject vindt plaats van 3 tot 14 maart onder de slogan “Yepi joe dagu, yepi ala dagu!” Dit keer is gekozen voor de wijk Flora, waar gedurende twee weken de honden en poezen gesteriliseerd zullen worden.

Vrijwilligers van de Dierenbescherming zullen in de wijk Flora mensen aanspreken die straathonden verzorgen en ze proberen te overtuigen om deze tegen een minimale vergoeding te laten steriliseren. Indien de mensen geen vervoer hebben, kan er vervoer ingezet worden. Na sterilisatie wordt de hond weer teruggebracht, waarna die in haar eigen omgeving kan herstellen.

Eigenaren van Surinaamse honden in de wijk Flora kunnen zich telefonisch opgeven bij de project coördinator voor de sterilisatie van hun hond. De eigen bijdrage bedraagt ook dit jaar slechts SRD50.

Hoewel het project zich dit keer richt op de wijk Flora, wil de Dierenbescherming adviseren aan andere hondeneigenaren ook sterilisatie van hun hond te overwegen buiten dit project om.

De Dierenbescherming hoopt structureel een bijdrage te kunnen leveren aan het verminderen van het zwerfhondenprobleem, en roept alle mensen op om mee te helpen. Dit kan men ook doen zich als vrijwilliger aan te bieden, door de nazorg van een zwerfhond op zich te nemen of door een donatie te doen.

Volgens de Dierenbescherming is het sterilisatieproject van 2013 een succes geweest.

Dit bericht is afkomstig van GFC Nieuws. Bekijk het oorspronkelijke bericht hier.