Benjamin Disraeli: “Je hebt leugens, verdomde leugens en statistieken.” Het staat vast dat overheden met statistieken manipuleren.

Tip & tricks: http://bit.ly/16HCaN7 Manipulatieve vragen: Steun je Iamgold om de overeenkomst naar de letter na te leven of steun je gewapende verdrijving van de kleine goudzoekers en vernietiging van hun materieel? Beide vragen komen op hetzelfde neer. De werkwijze van de Surinaamse politie is steeds dezelfde. Als de oppositie klaagt over toegenomen criminaliteit komt de korpsleiding met statistieken.

De media publiceert vaak zonder morren de uit de duim gezogen of eenzijdige statistieken. De gemiddelde Surinamer heeft geen gevoel voor getallen. Engelsen zeggen billion als ze een miljard (1.000 000 000) bedoelen, In het Nederlands is een biljoen 1.000 000 000 000. Je kunt dus mensen met statistieken van alles wijsmaken. Statistieken worden gebruikt om belangen veilig te stellen. Het is op een correcte politieke manier om de waarheid te verdraaien. Opiniepeilers en statistiekenmakers zijn ongecontroleerde instellingen. Ze brengen vreemde resultaten naar buiten: http://bit.ly/1eAAhmc.

Mensen hebben geen tijd en lezen meestal alleen de koppen.”Somo wil de waarheid weten.” De mensen die het nieuws volgen weten waar het over gaat en lezen niet verder. Zo is het ook bij statistieken van het Korps. Als de kop luidt: “Misdaad neemt af,” en er staat ook een grafiek afgebeeld, dan haken de mensen al af. Ze weten al bij voorbaat dat de statistiek het beweerde moet staven.

Wetenschappers produceren ook een hoop onzin in grafieken. We kunnen echter niet zonder wetenschappers. Als ze iets positiefs vertellen, dan zijn we blij. Als ze slecht nieuws brengen, dan zijn ze manipulatief. Mensen die er baat bij hebben de cijfers te manipuleren volg je natuurlijk kritisch. Er valt altijd wel een truc te bedenken om de uitkomsten te manipuleren. Als de politie van een land grafieken toont is die bezig het beleid te verdedigen. De kans is dan altijd aanwezig dat er manipulatie in het spel is. Wie maakt de statistieken voor het Korps en gaan de gegevens van alle misdaden naar de instelling die daaruit grafieken extraheert?

Asruf Muradin

Dit bericht is afkomstig van GFC Nieuws. Bekijk het oorspronkelijke bericht hier.