door Johan Donner

PARAMARIBO – De directeur van Cultuur, Stanley Sidoel heeft uitgebreid uitleg gegeven aan de pers en andere genodigde stakeholders over de organisatie van de elfde van het Caribean festival of Arts (Carifesta XI) op het kabinet van de president. De organisatie van het komende festival, inclusief een facelift voor de binnenstad van Paramaribo zal ons land ruim 17 miljoen Surinaamse dollar kosten. De organisatie is in handen van het ‘Carifesta Host Country Management Committee’ (HCMC) en wordt geleid door Ivan Graanoogst.

De Surinaamse organisatie wordt ondersteund door een aantal directeuren en sleutelpersonen in de kunstwereld, die allen specifieke taken hebben gekregen. Het festival zal gedurende twee weekeinden over het gehele land worden gehouden in augustus 2013. Tijdens het festival zal veel aandacht besteed worden aan het cultureel erfgoed van Suriname. Het festival heeft vanaf nu een geheel nieuw karakter wat de opzet en organisatie management betreft.

Binnen de Caricom wordt ook een permanente organisatie opgezet voor het evenement. Naar schatting zullen ruim 1500 Caribische en Latijns Amerikaanse artiesten naar Suriname komen om inhoud te geven aan Carifesta. Volgens het nieuwe model, waarover er consensus is bereikt binnen de Carcom, moet Carifesta een steeds beter commercieel, maar vooral met het oog op de toekomst een financieel-economisch voordelig karakter hebben. Stanley Sidoel garandeerde de aanwezigen dat afgerekend gaat worden met alle ad hoc en slecht management elementen.

Carifesta 2013 krijgt een uniek cultureel karakter. Er zullen ruime mogelijkheden worden gecreëerd voor diverse culturele ontwikkelingsgerichte evenementen . Ook de historische binnenstad van Paramaribo krijgt een aparte facelift. Opmerkelijk is dat er landelijk activiteiten simultaan zullen plaatsvinden.

Over de begroting van ruim 17 miljoen Surinaamse dollar, zeggen commissievoorzitter Ivan Graanoogst en cultuur directeur Stanley Sidoel dat het gaat om een investering die vooral een economisch spin-off effect moet hebben. De organisatie verwacht dat enorm veel geld in omloop zal komen in de horeca, het hotelwezen en de kunst- en cultuur ondernemers.

Dit bericht is afkomstig van GFC Nieuws. Bekijk het oorspronkelijke bericht hier.