Live nieuws en radio streams uit Suriname!


Home » Surinaams nieuws » ‘Stamcellen moedermelk worden deel van babylichaam’

‘Stamcellen moedermelk worden deel van babylichaam’

De stamcellen die voorkomen in moedermelk worden waarschijnlijk onderdeel van het lichaam van baby’s, zo blijkt uit nieuw onderzoek.
Als muizen moedermelk drinken, worden de stamcellen uit deze melk opgenomen in hun bloedbaan.
Later spelen deze cellen een rol in de ontwikkeling van organen in hun lichaam.
Bij mensen leidt het drinken van moedermelk waarschijnlijk tot vergelijkbare processen, zo hebben Australische onderzoekers bekendgemaakt op het National Breastfeeding and Lactation Symposium.
De wetenschappers kwamen tot hun bevindingen door het kweken van genetisch gemodificeerde vrouwtjesmuizen met lichaamscellen die rood oplichten onder een speciale lamp.
Toen normale babymuizen moedermelk dronken van deze gemodificieerde dieren, doken er na verloop van tijd ook ‘lichtgevende’ cellen op in hun lichaam.
Aangezien de babymuizen niet genetisch gemodificeerd waren, moeten deze cellen via de moedermelk in hun lichaam terecht zijn gekomen.
De stamcellen uit de moedermelk ontwikkelden zich uiteindelijk tot volwassen cellen in onder meer het brein, de nieren en de lever van de jonge muizen. “Het lijkt erop alsof ze geïntegreerd worden in het lichaam en daar uitgroeien tot functionele cellen”, verklaart hoofdonderzoekster Foteini Hassiotou op nieuwssite New Scientist.
Uit eerder onderzoek is gebleken dat ook menselijke moedermelk stamcellen bevat. Volgens de wetenschappers is de kans groot dat deze cellen ook bij menselijke baby’s worden opgenomen door het lichaam en uitgroeien tot volwassen cellen.
“Waarschijnlijk zitten daar evolutionaire voordelen aan vast”, aldus Hassiotou.
(nu.nl)