Het observatorium ALMA ligt op 5.000 meter hoogte, in de Atacamawoestijn in Chili.

Het grootste astronomische observatorium ter wereld, het ALMA in de woestijn van Chili, ligt stil als gevolg van een staking. De bijna 200 werknemers eisen meer loon als compensatie voor de zware arbeidsomstandigheden. ALMA, een project van meer dan een miljard euro, bevindt zich op 5.000 meter hoogte in de Atacamawoestijn.

Sinds woensdag ligt elke activiteit er stil. ‘De observaties zijn onderbroken en de antennes bewegen niet meer’, aldus vakbondsvertegenwoordiger Danilo Castillo.

De werknemers, veelal Chileense, eisen 15 procent meer loon. Ze voeren de zware arbeidsomstandigheden aan: de hoogte, de kou en de wind. Het personeel werkt gedurende acht dagen twaalf uur en heeft daarna zes dagen rust. Ze besloten tot een staking nadat het overleg tussen de bonden en de Associated Universities Inc., die de Chileense werknemers in dienst heeft, was mislukt.

ALMA (Atacama Large Millimeter/submillimeter Array) opende vijf maanden geleden. Het observatorium, met 66 schotels van 7 tot 12 meter in diameter, is juist vanwege de hoogte en droogte op de Chajnantor-vlakte in Chili neergezet. ALMA werd ontwikkeld om het licht van de koudste objecten in het heelal te bestuderen.

Het project beschikt over een budget van meer dan een miljard euro, Dat geld komt uit Europa, de Verenigde Staten en Japan.

(ad.nl)

Dit bericht is afkomstig van GFC Nieuws. Bekijk het oorspronkelijke bericht hier.