PARAMARIBO, 1 sep – Staatsolie wil binnen de kortste keren transformeren naar een compleet energiebedrijf. Volgens directeur Marc Waaldijk is dit inclusief stroomopwekking en –leverantie. Het is ook waarom een contract is gesloten met Suriname Gas & Electricity Industry van zakenman Dilip Sardjoe. De samenwerking moet op den duur een krachtcentrale opleveren van ruim zestigduizend megawatt.

Dat is ongeveer evenveel als energiebedrijf EBS nu produceert. En goed om ruim dertigduizend huishoudens te voorzien. “We kunnen zelfs uitgroeien naar bijna honderd megawatt”, zegt Waaldijk tegenover de Ware Tijd. Suriname Gas & Electricity Industry moet dit helpen realiseren als agent van het Finse Wartsila. Staatsolie stopt vijftig miljoen dollar in het project. Anders dan bij een vorige project van Wartsila, blijft de energievoorziening in Surinaamse handen.

Tijdens de regering van president Jules Wijdenbosch zou Wartsila een energiecentrale opzetten. De oppositie toen verzette zich, vanwege de dreigende afhankelijkheid. Waaldijk vindt niet dat er nu iets te vrezen valt. “Wartsila geeft de garanties en voert het project uit. Als iets misgaat, zijn zij rechtstreeks aansprakelijk. Bij de oplevering is Staatsolie eigenaar van de centrale.” Staatsolie wil tegen 2014 de gehele lokale markt voorzien van brandstof.

Dit bericht is afkomstig van Suriname | Waterkant.Net. Bekijk het oorspronkelijke bericht hier.