PARAMARIBO- Staatsolie Maatschappij Suriname NV en het Amerikaanse Apache Corporation hebben op donderdag 18 oktober 2012 een productiedelingscontract gesloten voor exploratie en eventuele productie van het offshoreblok 53.

De overeenkomst geldt voor dertig jaar waarbij alle kosten door Apache worden gedragen. Het contract is opgedeeld in een exploratie-, ontwikkelings- en productieperiode. Voor de exploratieperiode is een minimum werkprogramma overeengekomen, waarin onder meer geologische onderzoeken en exploratieboringen zullen worden verricht. Alle kosten in de exploratiefase zijn voor rekening van Apache en worden pas terugbetaald als deze maatschappij een commerciële ontdekking doet en die ook in productie brengt. Het contract biedt Staatsolie de mogelijkheid om tot maximaal twintig procent direct te investeren in de ontwikkelingsfase.

Blok 53 ligt op ongeveer 130 kilometer noordwest uit de kust van Paramaribo. Apache zal de komende periode US$ 230 miljoen investeren in exploratieactiviteiten, die in twee fasen zullen worden uitgevoerd. De eerste fase zal drie jaren duren en een eventuele tweede fase zal 2,5 jaar in beslag nemen. Behalve 3D seismisch onderzoek zullen er in de eerste fase ook twee putten worden geboord een derde in de optionele tweede fase.

In het productiedelingscontract is nadrukkelijk aandacht besteed aan inspectie, veiligheid en milieu. Eveneens zijn er voorzieningen opgenomen voor werkgelegenheid voor lokaal kader, trainingen, sociale programma’s en de wijze waarop de ontmanteling van de faciliteiten aan het einde van de activiteiten zal plaatsvinden.

Directeur Marc Waaldijk zette namens Staatsolie zijn handtekening onder het document en voor Apache Corporation tekende Tim Chisholm, Director New Ventures Americas. Apache is een van de 22 internationale bedrijven die hebben geparticipeerd in de bidding round die is gehouden van februari tot en met juni 2012.

Apache Corporation is in 1954 opgericht. Het bedrijf is actief in de olie-industrie in onder meer Canada, de Verenigde Staten van Amerika, Argentinië, Egypte, Australië, Kenia en het Verenigd Koninkrijk. In 2011 werd een omzet van US$ 16,9 miljard genoteerd en heeft het bedrijf 3 miljard barrels aan bewezen oliereserves. Dagelijks worden 800.000 barrels olie geproduceerd.

Dit bericht is afkomstig van GFC Nieuws. Bekijk het oorspronkelijke bericht hier.