PARAMARIBO, 29 apr – Staatsolie zou zich er meer op toe moeten leggen ondernemerschap te stimuleren. Dit zegt Henk Naarendorp, voorzitter van de Kamer van Koophandel & Fabrieken, KKF. De private sector heeft een flinke duw in de rug nodig. De productiesector is onderontwikkeld en een grote speler als Staatsolie zou van grote invloed kunnen zijn.

Maar dan moet er bewust worden aangestuurd. Tot nog toe is het publieke bedrijf meer op de vlakte gebleven. “Er wordt weliswaar gewerkt met bedrijven uit de regio en ook dat is goed”, zegt Naarendorp. Maar er zou ook naar binnen gekeken moeten worden. Door te netwerken met andere Surinaamse bedrijven, krijgen die de kans te groeien. De kleinere bedrijven kunnen dan ook de vleugels uitslaan. “Of we het nu willen of niet, Suriname gaat steeds meer integreren in de regio.”

Dit proces kan alleen maar aangemoedigd worden. Meer naar elkaar omzien en netwerken zou een versnelling teweeg kunnen brengen. Staatsolie is de rest in feite lichtjaren voor. Er wordt vooral gewerkt met Trinidadiaanse bedrijven in de olie- en toeleveringsbranche. Het is met de integratie nu meer een eenzijdige vertoning. “Staatsolie is bijna als een achthonderd pondsgorilla”, aldus Naarendorp. Hij ziet het netwerken tussen bedrijven als een strategisch instrument.

Dit bericht is afkomstig van Suriname | Waterkant.Net. Bekijk het oorspronkelijke bericht hier.