President Desi Bouterse vermoedt een groot Amerikaans complot achter de aanhouding van zijn zoon, Dino Bouterse. Dat zei hij dinsdagmiddag op een persconferentie. Het was de allereerste maal dat de president sprak over zijn 40-jarige zoon Dino sinds diens arrestatie vorige week donderdag in Panama. Dino werd meteen daarna overgedragen aan de Verenigde Staten. Die beschuldigen hem van drugssmokkel en wapenhandel. Er hangt hem een levenslange celstraf boven het hoofd.

Het nieuws over die arrestatie werd donderdag door de Amerikaanse ambassadeur meegedeeld aan de Surinaamse autoriteiten. Dat Bouterse op dat moment de Zuid-Amerikaanse staatshoofden in Paramaribo op bezoek had, maakt de zaak extra pijnlijk. “Het nieuws was een zware klap, te meer omdat ik op dat moment volledig geconcentreerd was op het bezoek van mijn collega’s. Als president moet je dan echter privézaken aan de kant schuiven en je concentreren op je werk”, begon Bouterse de persconferentie.

Volgens het staatshoofd is het geen toeval dat zijn zoon net werd gearresteerd op de dag dat in Paramaribo een conferentie werd gehouden van de Unasur, de Unie van Zuid-Amerikaanse landen. Bouterse ziet de aanhouding van zijn zoon als deel van een Amerikaans complot dat is opgezet om die bijeenkomst negatief te beïnvloeden. “Het behoeft weinig denkwerk om tot die conclusie te komen. In een gevecht als dit, met zo’n perfecte timing, kan je niet anders dan respect opbrengen voor de tegenstander. Het doel om de Unasur-top te doen mislukken is echter faliekant mislukt. Ik heb alle Zuid-Amerikaanse staatshoofden die hier waren persoonlijk geïnformeerd over de zaak. Twee van hen hebben meteen hun persoonlijke advocaten ter beschikking gesteld van mijn zoon.”

Naar eigen zeggen zat Bouterse door de hele affaire de afgelopen dagen ’slechts voor 95%’ met zijn hoofd bij zijn werk. “Mijn zoon is geen kind van twaalf meer, ik ben dus zeker niet op de hoogte van wat hij allemaal uitvreet. Zijn aanhouding is een grote domper voor onze hele familie. Ik heb echter geloof in een eerlijke rechtsgang. Hoe dan ook zullen we de uitspraak van de rechter respecteren. Iedereen weet dat ik een man ben die altijd het hoofd buigt voor een rechterlijk vonnis.”

Dino Bouterse staat terecht voor de federale rechtbank van Manhattan. Zijn zaak wordt voortgezet op 9 september. Hij verklaarde op een zitting vlak na zijn arrestatie al onschuldig te zijn.

Dit bericht is afkomstig van GFC Nieuws. Bekijk het oorspronkelijke bericht hier.