Live nieuws en radio streams uit Suriname!


Home » Surinaams nieuws » ‘Sporten met deze kinderen was gewoon geweldig’

‘Sporten met deze kinderen was gewoon geweldig’

door Marinio Balsemhof

PARAMARIBO — “Het was in één woord geweldig.” Zanger/componist Shaquile Marcus, speciale gast van de Ilonka Elmont Foundation tijdens de sportdag voor kinderen met een beperking donderdag in het George Streepey Stadion, raakt niet uitgesproken over de activiteit.

Voor hem betekende zijn deelname heel veel. “Het was overweldigend en veel leuker dan ik had gedacht”, zegt hij bijna buiten adem. De artiest, die tegenwoordig influencer is, had gedacht dat het niveau van de kinderen met een beperking minder was en dat hij zich zou moeten aanpassen, maar dat hoefde niet. “Hier aangekomen heb ik gelijk gemerkt dat zij een waardige behandeling krijgen en hard of voluit er tegen aan gaan.”

“Waar wij er normaliter meer dan honderd kinderen per school hebben, waren dat er nu gemiddeld veertig en dat baart ons zorgen”

Ilonka Elmont

Hij spreekt ook waarderend over de veiligheid die de kinderen wordt geboden, mede dankzij de ervaring van de coaches. Dat ze geen aparte behandeling krijgen, maakt volgens hem ook dat ze voelen dat zij erbij horen.

Moeder

Behalve de prettige samenwerking met de kinderen en coaches, was de uitnodiging erg speciaal. “Volgens mij weet de organisatie het niet eens, maar mijn moeder (Joyce Mijnals, … red.) is oud-sportleerkracht en heeft vroeger ook meegedaan aan de sportdagen van de Ilonka Elmont Foundation.”

Toen de organisatie hem benaderde, belde hij gelijk zijn moeder die in het buitenland is om het haar te vertellen. “Mijn mensen weten dat ik ervan houd om met kinderen bezig te zijn, maar deze uitnodiging was speciaal. Het was voor mij ook een voldoening. Ik heb ervaren wat mijn moeder toen ook heeft gedaan en gevoeld.”

Terugval

Aan deze jaarlijkse sportdag georganiseerd in samenwerking met het Fonds Kind & Handicap en Bureau Speciaal Onderwijs deden mee SO Grietjebie, SO Jankielaan, SO Bloementuin en LOM Samuel. De Ilonka Elmont Foundation was tevreden over het verloop van de sportdag al viel de opkomst van de deelnemers deze keer tegen. “De kinderen hebben gesport en genoten, maar de opkomst was iets minder dan de voorgaande keren. Waar wij er normaliter meer dan honderd per school hebben, waren dat er nu gemiddeld veertig en dat baart ons zorgen”, reageerde Ilonka Elmont.

Ze kent de precieze oorzaak van de terugval niet, maar de veelzijdige sportvrouw, die zich al jaren inzet voor de kinderen met een beperking, heeft van leerkrachten begrepen dat het komt door het doorstromingssysteem van het ministerie van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur (OWC).

Dit wordt beaamd door Anoesjka Chandi van SO Bloementuin, die er direct aan toevoegt dat dat niet op alle scholen het geval is. Volgens Bianka Jabinie van SO Jankielaan is haar school gewoon klein. “Wij hebben 35 leerlingen. Wij kunnen dus niet meer dan dat aantal afvaardigen.”

Aandacht voor milieu

Elmont geeft desgevraagd aan dat het minder aantal kinderen geen invloed heeft gehad op de pret en andere doelen van de sportdag. Daarom blikt ze terug op een succesvolle dag. Ze zegt dat zij sinds kort, door een samenwerking met Up to You Foundation, iets extra aan de kinderen kan bijbrengen: leren zuinig omgaan met het milieu.

Up to You Foundation wil Surinamers al op jonge leeftijd leren hoe ze moeten omgaan met afval, in het bijzonder plastic. Volgens voorzitter Hadassah van der Jagt zijn mensen zich nog niet bewust hoe groot de gevaren van vooral plastic afval zijn. Met deze soort projecten wil de jonge initiatiefnemer en voorzitter de Surinamers hiervan bewust maken.

Geen verloren groep

Hoewel uit de reacties van Jabinie en Chandi valt te concluderen dat er nog steeds bitter weinig aandacht vanuit OWC wordt geschonken aan de kinderen met een beperking, benadrukken ze het nut en belang voor de kinderen van samenzijn, sporten en bewegen. “Het geeft aan dat zij geen verloren groep zijn en dat mensen toch nog aan hen denken en met hen bezig willen zijn”, zegt Jabinie.

De schoolleider bekruipt soms wel het gevoel dat deze groep wordt vergeten. De activiteiten die voor deze kinderen worden georganiseerd, worden veelal uit de eigen zak bekostigd. Ook heeft het speciaal onderwijs geen leerprogramma. Er wordt naar eigen inzicht en denkwijze gewerkt. Dit punt is meermaals aan het ministerie voorgelegd, maar Jabinie denkt dat OWC nog niet zover is om iets voor hen te creëren.-.