Ik wilde even reageren op de artikel “mensen gaan dood in Suriname” op GFC. Men heeft gereageerd uit emoties. Het bestaat nooit dat wanneer iemand binnenkomt in een rolstoel halfzijdig verlamd, dat de persoon 4 uur moet wachten. Er is een triage systeem dat men hanteert op de Spoed Eisende hulp. Heel veel mensen die op de SEH komen, vertikken het om naar hun huisarts te gaan. Dan ga je wel lang wachten voor je geholpen wordt. Spoedeisende gevallen gaan voor. Niet omdat je schreeuwt, wilt zeggen dat je altijd ziek bent. Er zijn top opgeleide artsen, verpleegkundigen en specialisten in Suriname.

Deze mensen werken dag en nacht, ze verwaarlozen vaak hun familie/gezin, nooit krijgen ze een schouderklopje. Ondanks personeelstekort proberen ze de Spoedeisende Hulp draaiende te houden. Het personeel heeft dagelijks te maken met hoge werkdruk en agressie. Er worden dagelijks zoveel levens gered, maar nooit hoor je wat daarover. Ze hebben ook een slecht salaris. Ik weet zeker dat ze ondanks dit, hun werk naar behoren doen. In Nederland moet je ook uren lang wachten als iets niet met spoed is. Dus AUB maak geen vergelijking met Nederland, is ook hetzelfde triage systeem daar. Als een patiënt op de SEH komt is men afhankelijk van bepaalde onderzoekingen.

Na binnenkomst van een of meerdere patiënten (met een ambulance, doorverwezen door de huisarts of op eigen houtje – de zogenaamde “zelfverwijzers”) wordt meestal een triage uitgevoerd, waarbij de aard van de verwonding of aandoening vastgesteld wordt en daarmee ook de prioriteit. Uiteraard zullen mensen met een ernstige aandoening eerder behandeld worden dan mensen met een minder spoedeisende aandoening. Het werk op de spoedeisende hulp is divers en omvat diagnostiek en soms behandeling op het terrein van onder meer de volgende disciplines:

Chirurgie/traumatologie

· kleine verwondingen zoals botbreuken of huidwondjes

· grote trauma’s

· algemene chirurgie( bijvoorbeeld diagnostiek van een acute buik zoals een appendicitis (blinded arm ontsteking)

. Spoedeisende cardiologie diagnostiek en soms behandeling van ritmestoornissen

· diagnostiek van pijn-op-de-borstklachten, hartinfarcten of dreigende hartinfarcten

· analyse van wegrakingen

Interne Geneeskunde

· ontregelde diabetes mellitus (suikerziekte), ernstige infectieziekten en dergelijke

. Neurologie

· analyse van beroertes of wegrakingen.

· mede-opvang van trauma’s met hersenletsels, kindergeneeskunde

ontregelde diabetes mellitus (suikerziekte), ernstige infectieziekten en dergelijke

Ook urologische(problemen met de urine wegen) en dermatologische (huid) klachten worden buiten kantooruren soms opgevangen op de spoedeisende hulp.

Ik denk dat het Ministerie van Volksgezondheid meer met voorlichtingprogramma’s moet komen hoe het werkt op de Spoedeisende hulp. Geef de bevolking voorlichting. Huisartsen posten moeten langer openblijven. Zo kan de de drukte vermeden worden op Spoed eisende hulp. De ziekenhuizen in Suriname moeten ook beter samen gaan werken, zodat er makkelijk doorstroom is van patiënten naar andere ziekenhuizen, indien er geen plek meer is voor opname in het Academisch Ziekenhuis Paramaribo. Uit onderzoek wereldwijd is gebleken dat mensen die zich aanmelden op de Spoedeisende hulp, hun klacht vaak in 40-50% van de gevallen niet spoedeisend is.

Arun Christopher

In de rubrieken ‘Ingezonden/ Aangeboden’ stelt GFC een ieder in de gelegenheid om een eigen mening of visie te geven op alle actuele ontwikkelingen en/of relevante onderwerpen. Stukken die geplaatst worden komen niet noodzakelijkerwijs overeen met de visie en/of de mening van de redactie.  De redactie heeft het recht om de stukken wel of niet te plaatsen, in te korten of te redigeren, zonder de mening en/of visie van de inzender aan te tasten. Er worden alleen stukken geplaatst die behoudens een ieders verantwoordelijkheid voldoen aan wat gesteld wordt in de Surinaamse wetgeving.

Dit bericht is afkomstig van GFC Nieuws. Bekijk het oorspronkelijke bericht hier.