PARAMARIBO, 17 aug – Het opsplitsen van cambio’s, zoals de Centrale Bank van Suriname beoogt, zal leiden tot oneerlijke concurrentie. Dit zegt parlementariër Rabin Parmessar (NDP). De cambio’s of geldtransactiekantoren zouden door de maatregel inkomsten derven. Eisen dat ze het aankopen van vreemde valuta gescheiden houden van geldovermakingen, staat gelijk aan ondermijnen. Parmessar heeft een alternatief.

Beide activiteiten kunnen op dezelfde plek worden bedreven. “Het wordt dan één naamloze vennootschap met twee administraties, als men dat wil”, zegt Parmessar. De Centrale Bank wil twee aparte nv’s voor de twee activiteiten. Parmessar noemt dat oneerlijk. Als de cambio wordt verboden, “wordt de Surinaamse ondernemer de mogelijkheid ontnomen te groeien. Hierdoor houd je ons klein en bij de buren worden ze groot.”

Het parlement heeft het wetsvoorstel Toezicht Geldtransactiekantoren in behandeling genomen. Dit gebeurt vooral onder druk van het buitenland. Suriname loopt kans terecht te komen op de zwarte lijst van witwaslanden. Als het voorstel wordt aangenomen, mag de Centrale Bank het toezicht op de geldtransactiekantoren aanscherpen. Deze bedrijven zouden met hun miljoenenomzet, extra gevoelig zijn voor witwaspraktijken.

Dit bericht is afkomstig van Suriname | Waterkant.Net. Bekijk het oorspronkelijke bericht hier.