Het hebben van spijt over gemiste kansen vermindert de emotionele gezondheid van ouderen.

Duitse wetenschappers trekken deze conclusie na het doen van spelletjes met jongeren en ouderen. Zij publiceerden hun resultaten donderdag in Science.

De Duitsers verzamelden drie groepen proefpersonen voor hun experiment: jonge mensen, een groep emotioneel gezonde oude mensen, en een groep emotioneel ongezonde ouderen.

De proefpersonen deden mee aan een spelletje waarmee geld te verdienen was, terwijl ze in een MRI scanner lagen. Deze machine verzamelde gegevens over de hersenactiviteit.

Hoewel de winst in het spelletje op kans gebaseerd was, bleken de jongeren en de ongezonde ouderen het zich meer aan te trekken als ze verloren. Deze twee groepen speelden in opvolgende rondes van het spelletje agressiever dan de emotioneel gezonde ouderen.

Het verschil was ook in de hersenen te zien, want de jongeren en depressieve ouderen toonden in de scanner een hogere activiteit van twee hersengebieden die zich bezig houden met het spijtgevoel en emotionele regulatie. De gezonde ouderen hadden hier geen last van.

De onderzoekers verklaren de resultaten door te stellen dat jongeren baat hebben bij spijt, omdat zij nog ‘tweede kansen’ krijgen. Hoe ouder men wordt, hoe minder die kansen zich voordoen, en hoe minder zin het dus heeft om spijt te hebben of de wens om ‘het allemaal over te doen’.

(nu.nl)

Dit bericht is afkomstig van GFC Nieuws. Bekijk het oorspronkelijke bericht hier.