PARAMARIBO, 26 jul – De sociale woningbouw maakt een flinke spurt met een overeenkomst tussen Suriname en China. Volgens minister Winston Lackin van Buitenlandse Zaken worden de komende jaren zo’n vijfduizend huizen opgezet. Of het publieke project ook een duw in de rug betekent voor de economie, moet nog blijken.

Volgens de overeenkomst mag aannemer Dalian grondstoffen halen uit China. Ook arbeiders zullen grotendeel daar worden gerekruteerd. Als verschaffer van het benodigde geld, heeft China dit kunnen afdwingen. Volgens Lackin zou het ook niet anders kunnen. De Surinaamse economie is veel te kleinschalig. “Een kleine woning heeft vier deuren. Om alleen al de eerste duizend woningen te bouwen, heb je al vierduizend deuren en sloten nodig.”

Dat zou een zware wissel trekken op het lokale aanbod. “Niemand in Suriname kan dat aanleveren. Dit alles gaat zeker uit China worden geïmporteerd”, aldus Lackin. Suriname zal de voordelen maar moeten zoeken in de snelle aanvoer van woningen. Volgens officiële cijfers hebben ruim dertigduizend personen zich geregistreerd voor een sociale woning. De regering Bouterse beloofde bij aantreden achttienduizend woningen te zullen opzetten.

Dit bericht is afkomstig van Suriname | Waterkant.Net. Bekijk het oorspronkelijke bericht hier.